(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Taliban gaan opnieuw handen afhakken

Pieter Van Berkel

De taliban zullen het gebruik van executies en amputaties als straf hervatten. Dat zegt Nooruddin Turabi, minister van Gevangeniswezen in de nieuwe Afghaanse regering.

Turabi is een veteraan van de taliban. Hij stond mee aan de wieg van de islamistische organisatie en was in vroegere talibanregeringen minister van Justitie en hoofd van het ‘ministerie voor de verspreiding van deugd en preventie van ondeugd’.

In een interview met Associated Press reageert hij kritisch op de wereldwijde verontwaardiging over vroegere executies door de Taliban, die soms voor een menigte in sportstadia plaatsvonden. “Iedereen heeft ons bekritiseerd voor de straffen in het stadion, maar we hebben nooit iets gezegd over hun wetten en hun straffen”, zegt Turabi. “Niemand kan ons vertellen wat onze wetten moeten zijn. Wij volgen de islam en baseren onze wetten op de Koran.”

De executies vonden meestal plaats in het sportstadium van Kaboel of op het terrein van de Eid Gah-moskee en werden vaak bijgewoond door honderden (mannelijke) toeschouwers. De terechtstellingen gebeurden meestal door middel van een schot door het hoofd en werden uitgevoerd door de familie van het slachtoffer. De familie had ook de optie om bloedgeld te aanvaarden en de dader te laten leven. Voor veroordeelde dieven was de straf amputatie van een hand. Bij veroordeelden voor struikroverij werden een hand en een voet geamputeerd.

Taliban gaan opnieuw handen afhakken

Turabi kondigt aan dat dezelfde straffen opnieuw toegepast zullen worden. Volgens hem is dit noodzakelijk om de veiligheid te garanderen, omwille van het afschrikkend effect van de straffen. “Het afhakken van handen is zeer noodzakelijk voor de veiligheid”, aldus Turabi.

Een andere straf die in het verleden gebruikt werd, werd recent ook opnieuw nieuw leven ingeblazen, namelijk het openbaar aan de schandpaal nagelen van mannen die van kleine diefstallen beschuldigd worden. De afgelopen week zijn in Kaboel minstens twee keer mannen die van kleine diefstallen werden beschuldigd, achterin een pick-up truck gepropt, hun handen vastgebonden en rondgeleid om hen te vernederen. In het ene geval werden hun gezichten beschilderd om hen als dieven te identificeren. In het andere geval werd oud brood aan hun nek gehangen of in hun mond gestopt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

22 gedachten over “Taliban gaan opnieuw handen afhakken”

  1. Op sommige punten hebben ze idd gelijk. Mijn part mogen ze dat hier ook toepassen. Het zou in ieder geval doeltreffend zijn om de overbevolking van de gevangenissen tegen te gaan en de nep-politiekers te berechten.

  2. En jij gaat anderen wijzen op spellingsfouten Hassan?
    Een reactie van jou op een eerder artikel (Taliban gaat opnieuw handen afhakken):
    “bewezen moord? Welke bewijzen dan wel volgens u? De handschoen (die niet pastte? )”
    Tja…als je pastte met dubbele t schrijft….
    In Vlaanderen noemen we dit een boemerang keihard in het gezicht krijgen 🙂

  3. Vaneigens ! Hoe gaan ze anders het materiaal voor hun bommengordels, hun keelmessen en kalasjnikovs kunnen aankopen? – Ten ware dat ze ze gratis krijgen van Poetin of Xi Pingping …

  4. En waarom zwijgt men over Saudi Arabia waar bijna iedere vrijdag na de noon-prayers iemand zijn hoofd wordt afgekapt met het kromzwaard. Ik heb het zelf enkele keren met eigen ogen gezien, en vanop de eerste rij dan nog want voor zo’n spektakel laat men de westerlingen (eindelijk) eens op de eerste rij vooraan staan. Die hele moslim affaire is barbaars, > 10 eeuwen zonder enige evolutie of beschaving, en zou moeten de rug worden toegekeerd door alle beschaafde landen ter wereld die opkomen voor de verlichting. Dat lijkt me vanzelfsprekend en een logische houding.

Plaats een reactie

Delen