Transgenders: men wil geen tolerantie, maar applaus

Transgenders: men wil geen tolerantie, maar applaus (Foto Shutterstock)

Uncategorized

Walen roerden als eerste de communautaire trom

Redactie Binnenland

De verontwaardiging van de Waalse partijen naar aanleiding van de denkoefening die N-VA-voorzitter Bart de Wever wil lanceren over het confederalisme is vreemd. Want de Waalse partijen, de PS voorop, roeren al een tijd de communautaire trom.

Er is geen Vlaamse journalist meer die op woensdag afzakt naar Namen om daar de zittingen van het Waals Parlement bij te wonen. En dat is jammer. Want dan zou de Vlaamse pers vaststellen dat de Waalse partijen al een hele tijd de communautaire trom roeren. Nog voor N-VA-voorzitter Bart de Wever met zijn mededeling kwam dat twee Kamerleden, Hendrik Vuye en Veerle Wouters, teksten zouden uitwerken rond het confederalisme, waren de Waalse partijen die federaal niet in de regering zitten bezig met discours dat nog enkel ging over de Waals-Vlaamse verhoudingen.

Zo zien de Parti Socialiste (PS) en co de kritiek van een aantal Vlaamse partijen op de export van wapens van FN Herstal naar Saoedi-Arabië als flamingantische pesterijen. FN Herstal, nog voor 100 procent in Waalse overheidshanden (wat de Waalse regering jaarlijks 10 miljoen euro aan dividenden oplevert) staat in de etalage. Een groep van Frans-Amerikaanse investeerders zou 75 procent van FN Herstal willen overkopen. Er is sprake van een investering van 80 miljoen euro. Discussies over de wapenleveringen aan landen die geen respect hebben voor de fundamentele mensenrechten komen ongelegen voor de Waalse regering. FN Herstal is één van de kroonjuwelen van de Waalse industrie.

Als reactie op de zogenaamde ‘Vlaamse inmenging’ in het dossier-FN Herstal pleitte Christophe Collignon (PS) vorige week woensdag in het Waals Parlement dat de Waalse regering haar participatie in Brussels Airlines zou terugtrekken. De Waalse regering bezit via de investeringsmaatschappij SRIW bijna 4 procent van Brussels Airlines. Weggegooid geld volgens Collignon, want Brussels Airlines vliegt op Zaventem en dat ligt in Vlaanderen. Bovendien vindt hij dat de Waalse regering niet mag investeren in firma’s die actief zijn op een luchthaven die een concurrent is van de luchthavens in Wallonië, Bierset (Luik) en Charleroi.

Dergelijke bedenkingen komen in Wallonië steeds meer voor. Zo staat men aan Waalse kant zeer wantrouwig tegenover staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Zij zou als opdracht hebben de laatste nationale instellingen op vlak van wetenschappelijk onderzoek te ontmantelen. Of tenminste Vlaanderen en de Vlamingen te bevoordelen, zeggen Waalse politici.

Een ander voorbeeld is het nationaal voetbalstadion in Grimbergen. De Waalse ministers staan altijd op de eerste rij om getooid in de Belgische driekleur te applaudisseren voor de Rode Duivels, maar van een nationaal stadion in Vlaanderen wil de Waalse regering niet weten.

Ook de kritiek van vooral PS-voorzitter Elio di Rupo op het sociaaleconomisch beleid van de regering-Michel altijd een communautaire smaak. Zo linkt hij zijn bedenkingen over de besparingen in de sociale zekerheid steevast aan het feit dat saneren aan de uitgavenkant vooral de Walen benadeelt. Hogere belastingen – zeker op kapitaal – genieten zijn voorkeur, omdat het vooral de Vlamingen zijn die ze zullen betalen. Het oppositiediscours van de PS is een echt Vlaams-Waals discours geworden. Zo wordt het federaal beleid met de tax shift beschouwd als een slinkse manier om de Walen te pesten. Want door de belastingverlagingen in de personenbelasting – de beruchte 100 euro per maand extra voor het gemiddelde loon – zal de Waalse begroting geld mislopen. Aangezien de deelstaten sinds de zesde staatshervorming meer fiscale autonomie hebben via de personenbelasting, heeft elke federale beslissing om die te verlagen – of te verhogen – ook een effect op de deelstaten.

De PS wordt in haar anti-Vlaams discours geholpen door de francofone pers, Le Soir en le Vif. En door de RTBF. Vorige week bracht de RTBF in haar avondjournaal een reportage over het Koninklijk Legermuseum, waar moet worden geherstructureerd. Al is er nog niets beslist, een deel ervan zou verhuizen naar Koksijde, aldus de RTBF. En uiteraard wordt dat als een complot gezien om het leger te ‘vervlaamsen.’

Picard

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Delen