Uncategorized

Fort Europa is lek als een zeef

PAL

Van 16 tot 18 mei vergaderden meer dan 130 politiebonzen uit 52 landen in Dublin ter gelegenheid van de 46ste Regionale Conferentie van Interpol in Europa. Ze konden in de Ierse hoofdstad vernemen dat het gebruik van de gegevensbank van Interpol inzake gestolen of verloren reisdocumenten sinds 2014 met meer dan 200 procent is gestegen – en meer dan 600 procent in de Schengenzone. Frontex laat intussen weten dat in de EU-lidstaten ieder jaar duizenden vervalste identiteitsdocumenten worden aangetroffen.

Wie nog durft te spreken over ‘Fort Europa’ is duidelijk een beetje wereldvreemd en is blijkbaar niet bekend met het Noordstation in Brussel, de metro in Milaan, Genua, Parijs en ruime omgeving, Calais, Zeebrugge, de grensovergangen tussen Italië en Frankrijk, de parkings langs de autosnelwegen, de Westhoek,… We moeten er geen tekening bij maken dat de zogenaamde transmigranten die men er zal aantreffen in de meeste gevallen op illegale manier in Europa zijn aangekomen en veelal gebruik hebben gemaakt van vervalste documenten en van de diensten van mensensmokkelaars. Tegelijk toont hun aanwezigheid aan dat de Europese grenzen zo lek zijn als een zeef, de buitengrenzen van de Schengenzone in het bijzonder. De internationale politieorganisaties Europol en Interpol mogen dan, zoals in Dublin, wel beweren hoe goed en belangrijk ze zijn voor de internationale politiesamenwerking, op het terrein is daarvan weinig te merken. Sommige politici zullen het in alle talen ontkennen, maar het aantal illegalen neemt toe, mensensmokkel is minder dan ooit onder controle en men heeft geen zicht meer op de verblijfplaats van vele illegalen en minderjarige migranten. Eind november 2016 signaleerde ‘t Pallieterke als eerste in dit land het belangrijke probleem van onvindbare minderjarige migranten in Europa.

Optimistische noot

Bij dit alles is enkel criminaliteit aan de orde. Politiediensten lijken geen vat meer te hebben op georganiseerde bendes die gretig gebruik maken van vervalste documenten. Valse papieren zijn volgens Frontex een essentieel element bij het smokkelen van drugs, wapens, gestolen voertuigen, migranten en andere mensen. Uiteraard vallen vervalste documenten ook in handen van (potentiële) terroristen. Volgens Frontex worden de meeste valse documenten onderschept op luchthavens. Vooral reizigers vertrokken in Turkije en Senegal blijken nogal eens de verkeerde pas bij te hebben. Ook aan de grensovergangen tussen Oekraïne en Polen wordt nogal gefraudeerd.

Toch klinkt er een optimistische noot op het hoofdkwartier van Frontex in Warschau. Volgens de organisatie, formeel het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie genoemd, werden in 2017 door de EU-lidstaten ‘slechts’ 6.700 frauduleuze documenten aan de Schengengrenzen gesignaleerd. Dat zou het laagste cijfer zijn sinds 2013, ook al neemt het aantal reizigers toe. Langs de andere kant neemt het aantal vervalste documenten toe bij migranten die aankwamen in Griekenland en naar andere EU-landen proberen te reizen.

Moeilijk

Frontex probeert op alle vlakken de ervaring op het terrein te benutten. Dat gebeurt door de grensposten te versterken met specialisten in het onderscheiden van vervalsingen. Sommigen onder hen trekken zelfs naar Afrika om collega-grensbewakers op te leiden. Aan de Europese buitengrenzen krijgen de bewakers voortaan een album ter beschikking met afbeeldingen van alle soorten internationale paspoorten, identiteitskaarten en visums. Maar ook criminelen blijken over gesofisticeerde apparatuur te beschikken. Ze slagen er naar verluidt steeds beter in schitterende vervalsingen te maken. Microchips, laserperforaties, vingerafdrukken en foto’s in paspoorten weten ze moeiteloos te reproduceren. Het probleem voor de grensbewakers is dat sommige paspoorten wel degelijk echt zijn, maar door criminele organisaties geproduceerd worden op basis van valse of minder beveiligde documenten, zoals vervalste geboorte- en huwelijkscertificaten. Er wordt door criminelen ook uitgekeken naar mensen die fysiek gelijken op een potentiële klant om een correct paspoort te stelen. Fraudedetectie wordt dan zeer moeilijk, uiteraard.

Criminelen zijn aan zet

Volgens verschillende politiediensten blijft het op die manier dweilen met de kraan open. Migranten die aangetroffen worden in West-Vlaanderen, worden teruggebracht naar de Franse grens, en Frankrijk verbant hen terug naar België. Ook bomen kappen langs de snelwegparkings brengt weinig soelaas. Het politiek correcte denken en handelen laat onder andere in dit land blijvend toe dat mensensmokkelaars en illegalen vrijwel ongestoord hun gang kunnen gaan. De beperkte juridische en materiële middelen bieden niet echt uitzicht op een oplossing. Zolang illegalen niet van hun vrijheid worden beroofd, en zonder een kordaat terugkeerbeleid, zullen de inspanningen van Interpol, Europol en Frontex weinig veranderen aan de situatie in ‘Fort Europa’, en blijven criminelen aan zet. Niet de vergaderende politiebonzen van Interpol in Dublin, wel de grensbewakers en de politiemensen op het terrein worden daarmee dagelijks geconfronteerd.

RIRO

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Delen