Uncategorized

Ik houd mijn hart vast

Gille Van Binst

Voetbalschimmen

Het interlandweekend zit er weer op. We kunnen onze pijlen weer richten op de Jupiler Pro League. Die startte vrijdag met een West-Vlaamse derby, Club Brugge-Zulte Waregem. Het werd voor blauw-zwart de slechtste match van het seizoen. Wie dacht dat die wedstrijd een nieuwe start zou zijn voor de landskampioen, bleef op zijn honger zitten.

Na een 6 op 21 sluipt de twijfel stilaan in de Brugse rangen. Het publiek wordt ongeduldig. Ruud Vormer, de held van Jan Breydel, deelt in de klappen. Wie in het begin van het seizoen zou verkondigd hebben dat de Gouden Schoen en kapitein van Club Brugge door de eigen supporters uitgejouwd zou worden, had waarschijnlijk moeten gaan lopen! De tijden veranderen snel.

De Nederlander scoorde aan de lopende band en strooide met beslissende voorzetten, maar hij liet door zijn loopvermogen in dienst van Hans Vanaken de spelmaker beter spelen. Nu staat de sierlijke Hans er dikwijls alleen voor. Het goudhaantje van Club Brugge kon dat een tijdje bolwerken, maar is nu mee aan het verdrinken. Het op de bank zetten van Ruud Vormer was zeker niet de beste ingreep van Leko. Gelukkig is de Gouden Schoen een echte prof, anders was er zeker een aanvaring geweest tussen de Brugse trainer en zijn kapitein. Het heeft niet veel gescheeld, geloof mij! Zou de betrokkenheid van Yvan Leko in het ‘Propere Handen’-schandaal, een rol spelen op de prestaties van Club? De miserie is toen begonnen.

“De rest is ziever.”

De match voor de Champions League tegen Dortmund, de leider in de Bundesliga, komt voor Club Brugge zeer ongelegen, na twee opeenvolgende nederlagen in de competitie. Ik houd mijn hart vast.

Een jong elftal, met Verschaeren, Saelemaekers, Bornauw, Amuzu, Lokonga en Doku, deed het verre van slecht, maar Anderlecht verloor opnieuw. Raymond Goethals zei altijd: “Het enige dat telt in het voetbal is het resultaat, de rest is ziever.”

Anderlecht slikte weer vier goals. Hoelang gaat het duren voor men een vliegtuigticket koopt voor Ognjen Vranjes? Een enkele reis volstaat. Zondag in het Astridpark kon paars-wit tegen RC Genk voor de leidersplaats gespeeld hebben, maar men kan niet met punten blijven morsen.

Wat is dat toch met onze topploegen in de Jupiler Pro League? Club Brugge en RC Genk verloren thuis. STVV won op Stayen van Anderlecht. AA Gent en Antwerp deelden de punten. Standard deed nog de beste zaak.

Elke week worden door onze topploegen punten weggegooid. Moeten we ons zorgen maken over de Jupiler Pro League? Is er een neerwaartse nivellering?

In ieder geval, bij ons is het plezanter en spannender dan bij onze noorderburen. PSV heeft 39 op 39 punten. Kunnen die Hollanders nu nooit eens normaal doen?

Gille van Binst

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen