Uncategorized

De kleintjes van 1B

Redactie Sport

Het zat de voetbaljournalisten van de zelfverklaarde grootste sportkranten van Vlaanderen niet mee, door de kwartfinales van de Belgische Beker. Ga er als kenner en schrijvelaar in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws maar aan staan, als twee clubs uit 1B zich tegen alle verwachtingen in kwalificeren voor de halve finales, terwijl je vanaf de eerste competitiedag KV Mechelen, Union Sint-Gillis en alle kleintjes van 1B straal genegeerd hebt in nationale verslagen, commentaren en analyses. Hooguit wat geleuter in de marge van een lokale medewerker op een gewestelijke pagina is hun deel.

Maar als het goed is, zegt dit krantje het ook. Gazet van Antwerpen behandelt de clubs van 1B niet stiefmoederlijk. Wel integendeel. Maar de kluts betere radiojournalisten en tv-analisten is in hetzelfde trieste bedje ziek. Niet één van hen daalt al eens af in de catacomben van 1B om een match ‘live’ te commentariëren. In het praatprogramma ‘Extra Time’ moet over de strijd in 1B het eerste woord nog vallen. In ‘Sports Late Night’, op zaterdag- of zondagavond op Vier, bestaat men het zelfs de uitslagen van 1B-wedstrijden niet eens te vermelden. Nochtans wordt de kwaliteitskloof tussen 1A en 1B steeds verder herleid tot een kloofje. Tenminste, voor zover dat kloofje nog echt gaapt met de toppers Beerschot-Wilrijk, KV Mechelen en Union van 1B.

Beklijvend

Samen knikkerden KV Mechelen en Union liefst vijf eersteklassers uit de beker. De maneblussers rekenden af met Antwerp, Lokeren en Kortrijk. Kwantitatief kwam Union wat minder sterk uit de verf, maar kwalitatief was het nog een stuk indrukwekkender. Als tweedeklasser eerst Anderlecht met 0-3 in het eigen Vanden Stockstadion vernederen, en daarna de fiere competitieleider en Europese hoogvlieger Racing Genk na strafschoppen met lege handen terug naar Limburg sturen, dat is beklijvend stuntwerk.

Om al per direct een negatieve stempel op de bekerprestaties van KV Mechelen te drukken, kwam Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, ietwat voorbarig aandraven met de jobstijding dat Mechelen, mocht het zich tot finalist kronen en daarna de beker ook winnen, Europa niet in mag. In het dossier ‘propere handen’ dreigt voor de club een veroordeling door de voetbalbond. Als journalistieke stimulans om het knappe KVM-parcours in de bekerstrijd en in de competitie voort te zetten, kan dat tellen.

Onvoorzien

Over de voetbalbond gesproken… Wat gedacht van het feit dat de halvefinalisten Union en KV Mechelen niet vier maar liefst zes keer de degens zullen kruisen in één seizoen? De wegen van de KBVB zijn ondoorgrondelijk. Vandaar dat een onschuldige hand AA Gent en het verwachte Racing Genk uit elkaar moest proberen te houden in de loting voor de halvefinaleduels. Die van Union dachten daar anders over, zodat of zij of die van KVM de bekerfinale spelen. Een onvoorzien momentje. Dat doet zich al eens voor in het Glazen Huis.

Stel, dat KV Mechelen ook de tweede periode in 1B wint. Dan is de competitie voor de promovendus naar 1A én bekerfinalist voorbij op … 1 maart. De finale wordt pas op 1 mei gespeeld. In dat scenario zit KVM twee maanden zonder competitievoetbal! Wint Union de tweede periode én de finales in 1B, dan eindigt voor de Brusselaars de competitie half maart. En is er voor hen anderhalve maand geen competitievoetbal voor ze naar de Heizel trekken. In al zijn wijsheid hield de voetbalbond geen rekening met de mogelijkheid dat een club uit 1B de bekerfinale zou halen. Nu dat gebeurt, kan men daar beter beginnen duimen dat Beerschot-Wilrijk promoveert, en niet KVM of Union. Dan is men verlost van die kalenderproblemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




De sportredactie van PAL NWS volgt voor u niet alleen cafésporten zoals darts en voetbal. Ook voor prestaties op de weg, in het veld, op de piste en in de ring kan u bij ons terecht.

Plaats een reactie

Delen