Uncategorized

SK Beveren en Jean Janssens

Gille Van Binst

Het wordt hoog tijd dat in het Waasland het rampenplan wordt afgekondigd. Het water staat SC Lokeren en Waasland-Beveren tot aan de lippen. Na de nederlaag van Beveren in Eupen is nu wel duidelijk dat de daler in de Jupiler Pro League Lokeren, Moeskroen of Beveren zal zijn.

Waasland-Beveren is de nieuwe rodelantaarndrager. Met wedstrijden voor de boeg tegen Club Brugge en Antwerp belooft het een lastige maand te worden voor het vroegere SK Beveren. De laatste keer dat werd gewonnen, dateert al van in september. Geen punten en lege tribunes, dat is de pijnlijke realiteit voor de gewezen landskampioen!

Toen ik er ging voetballen met Anderlecht zat de Freethiel afgeladen vol, telkens opnieuw. Mijn rechtstreekse tegenstrever was Jean Janssens, de kapitein van SK Beveren, die erin slaagde in 1979, op vijfendertigjarige leeftijd, de Gouden Schoen te winnen. Hij deed dat met het dubbele aantal stemmen van Jan Ceulemans, zijn dichtste achtervolger. Dat maakte van hem lange tijd de oudste winnaar van die prestigieuze trofee, tot in 2000 de enkele maanden oudere Lorenzo Staelens de Gouden Schoen kreeg.

Verlof zonder wedde

Iedereen bij SK Beveren had naast het voetbal nog een job. Jean werkte aan de dokken. Van acht uur tot zestien uur was hij bezig met het versleuren van onder meer balen tabak! Elke dag was hij om zes uur uit de veren. Als ze op woensdag moesten spelen, was hij verplicht een halve dag zonder wedde aan te vragen.

In 1978 pakte Beveren zijn eerste prijs, de beker van België. In de finale werd Charleroi met 2-0 geklopt. Het volgende seizoen mocht Beveren deelnemen aan de Europacup II. De ploeg bereikte vrij gemakkelijk de kwartfinales en werd uitgeloot tegen Inter Milaan. Einde verhaal, dacht iedereen. In San Siro waren er 80.000 toeschouwers. Het bleef bij 0-0, een klein mirakel.

Voor de terugwedstrijd werd Jean op zijn werk belaagd door Italiaanse journalisten en tv-ploegen. Het was eens iets nieuws, een voetballer die aan de dokken werkte… De avond van de match stond de uitverkochte Freethiel in vuur en vlam. Met de steun van het publiek slaagden ze er zelfs in te scoren: 1-0. Een onverhoopte zege!

In de halve finale wachtte Barcelona. In Nou Camp werd Beveren geflikt. Vijf minuten voor het einde floot de scheidsrechter een onterechte strafschop: 1-0. In Beveren bleef het lang 0-0, maar de Catalanen scoorden op het einde van de wedstrijd. Het sprookje was uit.

Dokwerker Jean Janssens moest tien verlofdagen zonder wedde opnemen om Europees te kunnen spelen. Had hij geweten dat hij de Gouden Schoen ging winnen, dan had hij ook daarvoor met plezier een verlofdag zonder wedde genomen…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen