Uncategorized

Boekvoorstelling: “De Hel van Fresnes”

Karl Van Camp

Op vrijdag 8 november stelt Jan Huijbrechts zijn nieuwe boek voor: “De Hel van Fresnes”. In dit boek gaat de auteur op zoek naar hoe het zover is kunnen komen, en op welke manier de Belgische legerleiding, regering en militaire magistratuur probeerden paal en perk te stellen aan deserties, insubordinatie en andere tuchtproblemen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De auteur onderzocht niet alleen hoe en waarom de Franse overheid gevangenissen ter beschikking stelde van het Belgische leger, hij gaat ook dieper in op allang vergeten eenheden als de tucht- en eerherstelcompagnieën. Hij analyseerde ook het onbegrip van de legerleiding en de krijgsraden voor militairen die leden aan shell-shock en hoe de psychiatrische instellingen gebruikt of liever misbruikt werden om mannen opnieuw naar het front te sturen. De auteur toont niet alleen de vooringenomenheid en anti-Vlaamse instelling van de krijgsraden en auditeurs aan, hij doorprikt tegelijk ook enkele hardnekkige Vlaams-nationale mythes.

De auteur deed uitgebreid onderzoek in o.a. de militaire archieven in Frankrijk en België. Niet overal werd hij met open armen ontvangen om deze vergeten geschiedenis, o.a. over de houthakkers van de Orne, uit te spitten. Kortom, een  boek dat een heel ander licht werpt op een paar van de donkerste bladzijden uit de Belgische militaire geschiedenis. Het boek telt 180 bladzijden en is geïllustreerd met foto’s waarvan een pak voor de eerste maal gepubliceerd worden.

Uitgeverij Polemos ontvangt u in de Leeszaal van het ADVN, Lange Leemstraat 26 te 2018 Antwerpen. Datum: vrijdag 8 november, om 20 uur. De toegang is gratis, maar in verband met de receptie wordt u verzocht in te schrijven via: [email protected]. U kunt het boek nu al bestellen via www.polemos.be (prijs 19 euro + verzendingskosten).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen