Uncategorized

Willem De Meyer: Hij leerde zijn volk zingen

Redactie Binnenland

Zegt u de naam Willem De Meyer nog iets? Het zou moeten, want Willem De Meyer was tot aan zijn dood in 1983 een grote naam in de Vlaamse Beweging. Als er iemand is die het Vlaamse lied heeft gepromoot, dan is hij het wel.

Te bestellen via Uitgeverij Polemos: klik op de foto. Prijs: 20 euro. Geïllustreerd. Verschijnt 25 oktober 2019. 144 blz. Auteur: Lieven De Meyer. Verzendingskosten: 2,50 euro

Hij stond mee aan de wieg van het eerste Vlaamsch Nationaal Zangfeest in 1933. Tijdens de oorlog werd hij benoemd als ‘opziener van den volkszang in de lagere scholen’. Na de oorlog werd hem een en ander niet in dank afgenomen en belandde hij in de gevangenis. Maar wanneer in 1947 het Algemeen Nederlands Zangverbond wordt opgericht, de feitelijke opvolger van het Vlaamsch Nationaal zangverbond, staat Willem De Meyer opnieuw paraat en wordt er nationaal propagandaleider van.

Bomaanslag

Hij zet ook zijn landelijke zangavonden verder en treedt op in binnen- en buitenland. In de beginjaren na de oorlog is dat niet zonder risico’s: op 14 november 1949 (dat is toch al vijf jaar na de bevrijding) wordt het woonhuis van de familie De Meyer het doelwit van een bomaanslag. Bijna elke dag of avond is hij op stap om in scholen, bij jeugdbewegingen, ja zelfs in het Belgisch leger, het Vlaamse lied aan te leren.

De auteur van dit biografische werk is kleinzoon Lieven De Meyer. Hij begint de familiekroniek in 1839, wanneer Hendrik De Meyer, grootvader van Willem, in Geel het levenslicht ziet. Op 28-jarige leeftijd zal Hendrik toetreden als zoeaaf in het pauselijk leger. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en documenten.

Lieven De Meyer; “Willem De Meyer – Hij leerde zijn volk zingen”; uitgeverij Polemos; 144 blz.; prijs 20 euro (+ verzendingskosten). Het boek rolt op 25 oktober van de persen maar kan nu al besteld worden.

ISBN 978 94 930 0508 2

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Plaats een reactie

Delen