Uncategorized

De Vlaamse Showencyclopedie (derde editie)

Karl Van Camp

Zopas rolde een nieuw boek van de persen bij uitgeverij Polemos: De Vlaamse Showencyclopedie. Het boek brengt met meer dan 1000 biografieën van Vlaamse zangers en zangeressen een uniek overzicht van de Vlaamse showbizz.

Vijfentwintig jaar geleden verscheen de eerste editie van De Vlaamse Showencyclopedie. Vijftien jaar later was het tijd voor een tweede editie. En nu, weeral tien jaar later, is er een derde volledig herziene editie. Dat er in die tijdsperiode van 10 jaar heel wat gebeurd is in de Vlaamse Showbizz, is de logica zelf. De voorbije jaren moesten we bijvoorbeeld afscheid nemen van figuren als Jef Burm, Miel Cools, Luc de Vos, Zjef Vanuytsel, Gaston Berghmans, Louis Verbeeck, Terry Van Ginderen, Walter Capiau,… en nog zovele anderen.

Monnikenwerk

Het heeft wederom monnikenwerk gevraagd om al die feiten uit het voorbije decennium in het boek in te passen of bij te sturen. Maar de belangstelling van tal van muziekliefhebbers, die op zoek zijn naar gestructureerde informatie over de Vlaamse showbizzfiguren van vroeger en nu, gaf andermaal de nodige adrenaline om ook van deze editie een uitzonderlijk naslagwerk te maken. Samensteller van het lijvige boek – 1286 bladzijden – is Marcel Dickmans, die daarbij kon rekenen op steun van Marc Bungeneers. In dit boek staan de idolen van A tot Z opgesomd uit het populaire genre, de kleinkunstenaars, de zingende presentatoren, de stand-upcomedians, de volksmuziekbezetenen en de woordkunstenaars die geheel of gedeeltelijk een carrière in de Nederlandse taal uitbouwen of hebben uitgebouwd.

Dit is niet zozeer een leesboek, dan wel een naslagwerk. Onmisbaar voor wie wil weten in welk jaar Louis Verbeeck het Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling kreeg. Of voor welk nummer kreeg Yasmine tijdens “Zomerhit 1997” de prijs voor de beste Nederlandstalige opname? Hoe was de naam van De Elegasten oorspronkelijk? Met welke concertreeks zette Clouseau vanaf december 2004 het Antwerpse Sportpaleis achttien keer op z’n kop? Dit zijn maar enkele voorbeelden van de 1000 zangers, zangeressen en andere artiesten die hun opwachting maken. Het boek besteedt daarnaast ook veel aandacht aan de verschillende wedstrijden en onderscheidingen. Als u wilt weten wie de “Ontdek de ster”-wedstrijd won in 1959, dan is dat op enkele seconden opgezocht en gevonden.

Marcel Dickmans & Marc Bungeneers, “De Vlaams Showencyclopedie”, Uitgeverij Polemos, 2019, 1286 blz, 39 euro, ISBN: 978 949 3005 10 5

Bestellen kan HIER!

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen