Uncategorized

Een week sport

Redactie Sport

Propere handen

Duwen, trekken en sleuren, na het scoren in elkanders armen vallen en dan minutenlang liggen rollebollen op de grasmat en meer van dat soort seksuele overtredingen, het hoort er allemaal bij. Maar de aanvoerder van de tegenpartij of de scheidsrechter de hand drukken is vragen om in quarantaine geplaatst te worden. Of hoe ze bij de voetbalbond, met het opdoeken van een stel beleefdheidsnormen, denken het middel gevonden te hebben om het coronavirus tegen te houden. De duizenden die er, dicht bijeen is warm, in de tribunes naar zaten te kijken, kletsten zich van plezier op de dijen bij zoveel spitsvondige voorzorgsmaatregelen.

Brugge Kermis

Verliezers die na afloop toch een vreugdedans maken, dat is wat Cercle Brugge overkwam na de nederlaag in de derby tegen Club. Vanwaar de collectieve vreugde bij trainer Bernd Storck en zijn mannen? We moeten het niet ver gaan zoeken. Door het verlies van de directe concurrenten uit Oostende en Beveren is Cercle zeker van behoud in 1A. Dat kunnen we niet onverdiend noemen na de vier spectaculaire overwinningen van de laatste weken, waarmee ze de monden van vriend en vijand eerst lieten openvallen om ze nadien, gelukkige maar, opnieuw toe te zien gaan.

Feest en rouw

Zondag komt Oostende op bezoek in het Jan Breydelstadion. Al zijn het dan gouwgenoten, de kostgangers van de kust komen niet om er thee te slurpen en te verbroederen met Cercle, veronderstellen we. Integendeel, het zal er stuiven. De andere kandidaat daler, Waasland-Beveren, mag in eigen huis dan weer een schier hopeloze situatie proberen recht te zetten tegen AA Gent. Op het feestje dat na afloop gaat losbarsten in Oostende of in Beveren mogen ze ons altijd uitnodigen. Daar gaat volk op afkomen en dat willen we niet missen. Een pint, en zelfs meer dan één, kan er af om het behoud te vieren, op een tournée générale moeten ze niet rekenen.

Wie van de drie?

Dat staat in de sterren geschreven. Daarmee is de vraag nog niet opgelost wie als zesde in de rangschikking de play-off 1 mag spelen. KV Mechelen had zijn lot in eigen handen, maar liet de kans op drie punten liggen tegen Eupen. Dan wil het toeval dat Racing Genk, de andere kandidaat voor play-off 1, zondag zijn trouwe aanhang gaat laten juichen of een kater bezorgen na het duel tegen, jawel… KV Mechelen. Bij een gelijkspel tussen de twee kan Anderlecht, mits winst op Stayen, het seizoen van baas Ganzendonck, pardon… voorzitter Coucke en zijn gevolg nog enigszins goed maken. Dan mogen ze de voetbalgoden en trainer ad interim Frank Vercauteren op hun blote knieën danken. Zover zijn we nog niet. We zullen elkaar volgende week nog eens klappen.

Leve 1B

Het vagevuur, een reeks om vlug adieu te wuiven, aldus een stel zeurpieten. Kom nu, zeg nu nog dat de Proximus League (1B) geen voordelen heeft. Terwijl de zogezegde elite haar nikkel gaat afdraaien in play-off 1 en het mindere grut ‘acte de présence’ gaat doen in het circus van play-off 2, zit het gros van de spelers in 1B al met vakantieplannen in het hoofd. Bij Beerschot en OH Leuven ligt dat anders. Die mochten het eerste luik van de dubbele confrontatie, met als inzet promotie naar de hoogste afdeling, voorbije zondag al uitvechten in een uitverkocht Olympisch Stadion, waar de spanning te snijden was. Nog zoiets. Een spanning snijden, hoe doet ge dat? We zullen het bij gelegenheid eens vragen aan Jeroen Meus.

Van de prins geen kwaad

Winnen met het kleinste verschil, dat is nog altijd beter dan verliezen of een gelijkspel, maar het is geen uitslag om nu zaterdag met een gerust gemoed de beslissende finale tegen OH Leuven tegemoet te zien. Beerschottrainer Hernan Losada was teleurgesteld met de nipte zege en schoof zijn pupillen gebrek aan efficiëntie in hun voetbalschoenen. We hebben ons niet te moeien in het mauve en witte huishouden, maar we kunnen hun strenge Argentijnse oefenmeester geen ongelijk geven. De score had voor de rust al hoger kunnen liggen. Gedane zaken nemen geen keer. De vrijgevige Beerschotsupporter nummer één, prins Abdullah Bin Mossaad, zag het vanuit de tribune gebeuren, maar had zo te zien meer interesse voor zijn laptop dan voor de match. Zou hij echt niet beseffen wat er op het spel staat en dat het nog een zenuwslopende negentig minuten of meer gaan worden in Oud-Heverlee?

Het Kiel alaaf?

De thuisoverwinning van Beerschot tegen OHL is goed voor het zelfvertrouwen, vernemen we. We zullen het maar voor waar aannemen en niet bij de clichés rangschikken. Tom Pietermaat, die we een gulle negen op tien geven voor zijn prestatie van voorbije zondag, bekijkt het allemaal bedachtzaam. “Het blijft voor iedereen afwachten wat het zaterdag wordt in Leuven.” Zover waren we zelf ook al geraakt. Het vervolg is iets overzichtelijker. “De één-nul was verdiend, maar het blijft een link resultaat. Dat we de nul konden houden is dan weer bemoedigend. Het zal in de terugwedstrijd van details afhangen.” Belangrijke details als ge het ons vraagt, die gaan beslissen of het op het Kiel, waar de wedstrijd op grote schermen kan gevolgd worden, een late carnaval wordt of niet.

De taken zijn verdeeld

Na de belevenis en ontknoping van zaterdag in Leuven mag de ene helft van onze sportredactie een dag later verslag uitbrengen over de stand van zaken in het duel tussen Sint-Truiden en Anderlecht. De andere helft mag zondag gaan nagelbijten in Genk, waar KV Mechelen het hard te verduren gaat krijgen. Omdat hij de stiel voorbeeldig aan het leren is met vallen en opstaan, mag de jongste van onze sportredactie als beloning naar de Bosuil, waar Antwerp, na de overwinning tegen KV Kortrijk, nu ook een eitje mag proberen te pellen met Moeskroen.

Aanvallen!

Het is maar een hypothese, maar gesteld dat Anderlecht tijdens de rust op voorsprong staat in Stayen en de bordjes op dat moment nog in evenwicht staan in de Luminus Arena, waar Genk en KV Mechelen het onder elkaar uitvechten, dan durven we niet voorspellen wat ons te wachten staat in de tweede helft. Wat we wel weten, is dat één van beide ploegen absoluut moet winnen als ze Anderlecht niet willen zien gloriëren, zoals die derde hond die er met het been vandoor gaat. We zijn het scenario met twee ploegen die noodgedwongen met elf tegen elf ten strijde trekken, wel genegen. Of ze ons dat plezier ook gaan gunnen, valt af te wachten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




De sportredactie van PAL NWS volgt voor u niet alleen cafésporten zoals darts en voetbal. Ook voor prestaties op de weg, in het veld, op de piste en in de ring kan u bij ons terecht.

Plaats een reactie

Delen