Uncategorized

Bloedgroep O minder vatbaar voor corona?

Thierry Debels

De coronacrisis is voor iedereen een enorme uitdaging. De crisis maakt ook nog eens duidelijk hoe moeilijk het is om correcte informatie te krijgen. Zelf probeer ik de ontwikkelingen te volgen via de websites van The Lancet, The NEJM (The New England Journal of Medicine), Nature en Science.

De zuiver wetenschappelijke artikels zijn uiteraard te moeilijk voor niet-medisch geschoolde burgers, maar doorgaans worden interessante ontwikkelingen ook vertaald voor een breder publiek (gevulgariseerd) door medewerkers van de tijdschriften. Bij de wetenschappelijke magazines beseffen ze immers dat ze een belangrijke en educatieve taak hebben om de burgers wereldwijd correcte informatie over Covid-19 te geven.

Op een andere website, deze van medRxiv, lazen we onlangs een studie die de relatie onderzoekt tussen de bloedgroep van mensen en de mogelijke vatbaarheid voor Covid-19. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers de bloedgroep van 1.573 met Covid-19 besmette mensen uit Wuhan en Shenzhen in China vergeleken met de populatie. De onderzoekers besluiten dat er bij de Covid 19-patiënten proportioneel veel minder mensen zijn met de bloedgroep O.

VRT

De VRT was er als de kippen bij om de studie met de grond gelijk te maken. De studie heeft volgens de VRT meteen al een ‘disclaimer’ (waarschuwing): ze is niet ‘peer-reviewed’. ‘Peer reviewed’ wil zeggen dat verschillende deskundigen het onderzoek hebben beoordeeld en mogelijk zwakke punten in de initiële onderzoeksvragen en uitgangspunten, methoden en besluiten hebben vastgesteld. Dat er geen ‘peer review’ is, is logisch: aangezien het proces van ‘peer review’ en publicatie lang duurt (ik heb het zelf meegemaakt met een ‘blind peer reviewed’ wetenschappelijk economisch artikel dat 6 maanden in beslag nam), zijn er op dit ogenblik nagenoeg enkel artikels over Covid-19 die nog niet ‘peer reviewed’ zijn.

De journalisten van de VRT vinden de studie dan ook flauwekul. “Ben je met bloedgroep A vatbaarder voor corona dan met bloedgroep O? Nee, de studie die circuleert, is wetenschappelijk niet goed onderbouwd.” Kijk eens aan: de ‘peer review’ door de wetenschappers van de toptijdschriften Nature en Science moet niet meer gebeuren, aangezien de journalisten van de VRT de studie al ontkracht hebben.

The Lancet en Science

De echte wetenschappers, die in The Lancet en Science publiceren, zijn evenwel een stuk positiever dan de pseudowetenschappers van de VRT. Samengevat stellen ze dat dit een interessante hypothese is die de moeite waard is om verder onderzocht te worden. Er wordt ook verwezen naar het norovirus, waar de bloedgroep zeker een rol speelt. En een andere wetenschapper haalt een oude studie boven waarbij eveneens een mogelijke relatie ontdekt was tussen Sars-classic (ook: Sars-CoV) en de bloedgroep van de patiënt.

Besluit

De mogelijke relatie tussen Covid-19 en de bloedgroep van de gastheer (de mens dus) ligt gevoelig. Sommige populaties hebben immers een andere verdeling van deze typologie en dat roept bij sommigen misschien vreemde gedachten uit de jaren dertig op. Zeker is dat de echte wetenschappers het wel een interessante en vooral plausibele hypothese vinden.

Mensen met de bloedgroep O kunnen volgens mij in elk geval iets minder ongerust zijn. Dat is toch ook al iets. En bij de VRT moeten ze beseffen dat het ontkrachten van potentieel correcte informatie even erg is als het verspreiden van foute berichten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Delen