Uncategorized

De onvoorspelbare Roger Petit

Gille Van Binst

Verleden week ontplofte er nog een bom in ons voetbal. Standard mag voorlopig fluiten naar zijn licentie voor het nieuwe seizoen en degradeert zelfs naar de eerste amateurklasse. Sinds Bruno Venanzi de club overnam in 2015 leden de Rouches een verlies van gemiddeld 6,5 miljoen euro per jaar en dat is schijnbaar iets te veel voor de licentiecommissie.

De schuldenberg bedraagt op dit ogenblik 40 miljoen euro. Er wordt met de vinger gewezen naar Venanzi, die zich zou gedragen als een supporter. Prestige is voor hem belangrijker dan een realistisch beleid. Dat is wel eens anders geweest in Luik. Toen ik nog voetbalde en Roger Petit er de grote baas was, bijvoorbeeld. De spelers hadden schrik van hem!

Wilfried Van Moer heeft hem zeven jaar gekend bij Standard. Wie was Roger Petit? “Ik heb Roger Petit zeven jaar meegemaakt. Petit was niet alleen een groot zakenman, maar iemand die ook iets van voetbal kende. Hij kon keihard zijn. Ik heb nooit grote problemen met hem gehad, maar hij kon soms toch verrassend uit de hoek komen. Er waren een drietal Spaanse ploegen die interesse hadden in mij. Ze stuurden een paar afgevaardigden om een informatief gesprek te hebben met Roger Petit. Ik ben die mensen gaan ophalen op de luchthaven van Zaventem en met hen naar Sclessin gereden. Daar mochten ze gewoon niet binnen van Petit. Daar stond ik dan… Ik heb die mannen dan maar terug naar Zaventem gevoerd, wat kon ik anders doen?”

Zelf studs betalen

“Ik was razend en vroeg hem om uitleg. ‘Wees maar kalm of ik laat je in derde klasse spelen,’ zei hij glimlachend. Je was dan rap kalm, geloof mij. Petit had ook zijn goede dagen. Onverwachts zei hij tegen mij: ‘Ik ben tevreden over u, ga maar een Mercedes kopen, ge krijgt die van mij.’ Ik kocht natuurlijk de grootste. Hij, Standard dus, schonk die wagen aan mij. Wat ik toen nog niet wist, was dat je op een gift belastingen moest betalen. Twee jaar later kreeg ik de rekening gepresenteerd!”

“Roger Petit was onvoorspelbaar. De ene dag kreeg je een Mercedes, de andere dag moest je je studs betalen als je die ging afhalen bij de materiaalmeester. Echt waar, dat is gebeurd! Op het laatst voelde hij zich onaantastbaar en dat is zijn ondergang geworden. Neem nu die fameuze omkoopaffaire met Waterschei. In zijn bureau lag er gewoon een boekje met alle namen van personen aan wie geld was uitgedeeld, met de bedragen op de koop toe. De Bijzondere Belastinginspectie heeft alles gevonden en toen was het gedaan met Petit.”

Nog dit: De Standardsupporters moeten niet ongerust zijn. Natuurlijk zal hun ploeg niet degraderen, daar kan men te goed voor ‘foefelen’ in Luik…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen