Ook Noorwegen versoepelt maatregelen tegen coronavirus

Foto: YouTube. Ook Noorwegen versoepelt maatregelen tegen coronavirus

Uncategorized

Ook Noorwegen versoepelt maatregelen tegen coronavirus

Filip Van Laenen

Uit een intern regeringsdocument, dat per ongeluk naar de Noorse krant Aftenposten werd gestuurd, blijkt dat na Oostenrijk nu ook Noorwegen overweegt om de maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen. De inhoud van het document werd vandaag op een persconferentie bevestigd.

Minister van Volksgezondheid Bent Høie had vandaag een ontmoeting met de pers, maar uit het document bleek al dat de Noorse regering van plan was om enkele van de maatregelen die sedert midden maart in voege zijn te versoepelen. Zo zouden vanaf 20 april de crèches en de kleuterscholen weer opgaan, en vanaf 27 april de lagere scholen voor kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar. Ook het verbod om naar een tweede verblijf in een andere gemeente te reizen, zou vanaf 20 april op de schop gaan.

Scholen terug open

Achterliggende reden voor het openen van de scholen is dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus, zoals blijkt uit de ervaringen in China en andere landen, aldus de Noorse regering. Verder wijst de Noorse regering erop dat het sluiten van de scholen erg negatieve gevolgen heeft voor de economie.

In Noorwegen werden de scholen midden maart reeds gesloten, en wordt iedereen die dat kan aanbevolen om van thuis uit te werken. Openbaar vervoer wordt zoveel mogelijk vrij gehouden voor medisch personeel en andere mensen in belangrijke diensten, zoals politie en brandweer.

Stabilisering in Noorwegen

De laatste tijd stabiliseren de cijfers van het aantal zieken, opnames in de ziekenhuis, mensen op intensieve zorg en doden zich in Noorwegen. Op dit moment bevinden 316 Covid-19-patiënten zich in Noorse ziekenhuizen, terwijl 104 van hen op intensieve zorgen liggen, op een bevolking van iets meer dan vijf miljoen inwoners.

De inhoud van het document werd om 16 uur bevestigd op een persconferentie. Daaruit blijkt dat ook kappers en andere zaken in de loop van april zouden mogen opengaan. Aan de precieze details wordt nog gewerkt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Filip Van Laenen (°1972, Bonheiden) studeerde burgerlijk ingenieur elektrotechniek en computerwetenschappen. Vandaag is hij Chief Architect bij een IT-bedrijf in Noorwegen. Filip tracht partijpolitieke dynamiek te begrijpen en volgt Scandinavië en technologie-innovaties op de voet. Grote fan van de kosmos.

Plaats een reactie

Delen