Cultuuroorlog

Antiracistische beeldenstorm

Jurgen Ceder

In België ondergingen vooral de standbeelden van Leopold II de razernij van Black Lives Matter. Zelfs voor een Vlaams-nationalist is dat vandalisme, maar ergens kan je begrijpen waarom specifiek Leopold II geviseerd wordt.

In het VK gingen de actievoerders nog een stapje verder. Op het journaal konden we zwarte militanten zien die het standbeeld van een “slavenhandelaar” in het water gooiden. (zie ook blz. 9) Minder media-aandacht ging naar de besmeuring van het standbeeld van Winston Churchill: “Churchill was a racist!”, vernemen we uit de graffiti.

Nog merkwaardiger is dat ook het beeld van Mahatma Gandhi, de vader van het onafhankelijke Indië, werd beklad. De man die zowel door Mandela als Martin Luther King werd genoemd als inspiratiebron, blijkt een racist te zijn in de ogen van BLM.

Hetzelfde lot onderging het standbeeld op Parliament Square van Abraham Lincoln, de president die de slavernij in de Verenigde Staten afschafte tegen de zin van de zuidelijke staten en daarmee de Amerikaanse burgeroorlog uitlokte. De actievoerders in Londen zien ook hem als een anti-zwarte racist.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen