De BBC ligt de laatste tijd regelmatig onder vuur. Eerder deze zomer was er al een poging tot censuur van een oude aflevering van Fawlty Towers, en onlangs was er nog de controverse rond nationale liederen op de Proms, zoals Land of Hope and Glory. In beide gevallen kreeg de Britse omroep eerst voorzichtig applaus op de banken van voltijdse woke-activisten en hun kompanen in de pers, maar kreeg daarna zo stevig de wind van voren op de sociale media dat ze enigszins moest inbinden.
De nieuwe baas van de BBC, Tim Davie, smeet onlangs echter een ferme knuppel in het hoenderdok tijdens een spreekbeurt in Cardiff. Daarbij liet hij zich bijvoorbeeld ontvallen dat het komedie-aanbod van de BBC te veel op links gericht is. Kijkers die voor de Brexit hebben gestemd, per slot van rekening toch de meerderheid in het Verenigd Koninkrijk, blijven vaak in de kou staan, voor zover het genre dat nogal vaak voor linkse humor moet doorgaan niet meer is dan een reeks zure oprispingen uitgespuwd in het gezicht van die meerderheid. Tim Davie vindt echter dat ook de kijker die op de Conservatieven heeft gestemd recht heeft op grappen die in zijn smaak vallen, in plaats van hem te beschimpen.
De reactie van het Britse ons-kent-ons-wereldje liet uiteraard niet lang op zich wachten. Dat het niet mogelijk zou zijn om rechtse humor af te leveren, zo lieten nogal wat schrijvers meteen weten. Het zal wel zijn, toch als het van die schrijvers afhangt die al decennia lang hun boterham verdienen met het afleveren van linkse humor aan de BBC. Dat het niet alleen om andere humor, maar ook om andere humorschrijvers zou kunnen gaan, komt bij hen natuurlijk niet op. De klaagzang van de bezetters van de instellingen had dan ook een redelijk hoog houd-de-dief-gehalte.
Overigens is het niet alleen de humor die volgens de nieuwe baas van de BBC in de toekomst anders zal moeten bij de Britse openbare omroep. Zo wil Tim Davie ook dat journalisten en andere medewerkers van het nieuws zich in de toekomst neutraler opstellen op de sociale media en hun mening wat meer voor zich houden. U kan het zich voorstellen: ook daarover gingen de klaagzangen meteen de lucht in. Dat ze ten eerste hun mening helemaal niet laten doorschijnen in hun Twitter- en Facebook-berichten, en dat er ten tweede niets mis mee is dat ze het wel doen. Maar ook hier weer hetzelfde probleem als met de humor op de BBC: het helt allemaal toch wel opvallend vaak naar links over. En misschien is het probleem ook hier niet zozeer dat linkse journalisten al eens hun linkse mening laten doorschijnen in de berichtgeving, maar wel dat er bij de BBC zo goed als geen rechtse journalisten te vinden zijn die ook al eens hun mening (durven) laten doorschijnen in de berichtgeving, als tegengewicht.
Om maar te zeggen: de observaties van Tim Davie mogen dan wel correct zijn, maar of zijn analyse van het probleem wel volledig klopt, en zijn remedie om er iets aan te doen wel de beste is, daar zijn we nog zo zeker niet van.
En o ja, de lezer voelt het waarschijnlijk al aankomen, maar we kunnen de nieuwe CEO van de VRT Frederik Delaplace alleen maar aanraden om toch ten minste eens te overwegen of de observaties van Tim Davie misschien ook van toepassing zouden kunnen zijn op de Vlaamse openbare omroep.