Uncategorized

De Brugse Derby

Gille Van Binst

Verleden zondag was het weer zover: de Brugse derby stond op het programma. Door dat gedoe met dat virus was de sfeer natuurlijk helemaal anders, maar toch is de derby iets speciaal voor beide clubs. Toen ik bij Club Brugge voetbalde was deze match de belangrijkste van het jaar.

Ik liet mij vertellen dat het ergste dat een clubspeler kon overkomen was om deze derby te verliezen. Ik heb het aan de lijve kunnen ondervinden. Thuis blijven en de deur vergrendelen scheen mij de beste oplossing. Gelukkig wint Club deze wedstrijd iets meer dan Cercle. De gekste verhalen deden de ronde na een verloren derby. Ik zou bijvoorbeeld naar Brugge gestuurd zijn om de boel te verzieken, een soort ‘undercover agent’.

Na de training ging ik samen met onze flamboyante doelman Birger Jensen een pintje pakken in Café le Chalet, op de ‘platse’ in Sint-Andries Brugge. De baas van deze kroeg was Henk Houwaart, de trainer van Cercle Brugge. Antoine Van Hove, de slippendrager van Michel Van Maele, de echte baas van Club Brugge, vroeg mij om te stoppen met die bezoekjes aan het café van Henk Houwaart. Hij gaf mij een papier waar alle horecazaken die supporter waren van Club Brugge op vermeld stonden!

Henk Houwaart is zowel trainer geweest van Cercle Brugge als van Club Brugge. Er is nog iemand die hetzelfde kan zeggen: Georges Leekens. Bij Cercle is de trainersloopbaan van Henk begonnen. ‘De Vereniging’ was de springplank voor Henk naar Club Brugge. Is dat zo?

Houwaart naar Club

“Ik heb een fantastisch jaar gehad bij Cercle. We wonen twee derby’s tegen Club, met 3-1 en 1-3. We stonden op een moment op de derde plaats, Club op de achtste. Midden in het seizoen kreeg ik een telefoontje van Michel D’Hooghe: ‘Henk, proficiat met uw uitslagen, maar zo kan het niet meer verder. Een Clubman die trainer is van Cercle, dat moet gedaan zijn. Ik wil dat je bij ons komt volgend seizoen! Kom bij mij thuis eens op bezoek.’ Ik dacht: ‘Het kan niet waar zijn. Ik trainer van Club Brugge?’

Met dichtgeknepen billen ging ik naar D’Hooghe. Na een beetje te hebben gepraat over koetjes en kalfje, stond Michel plotseling op, pakte een klein papiertje en begon te schrijven: ‘Henk Houwaart, twee jaar contract aan die voorwaarden.’ Hij gaf mij het papiertje: ‘Teken maar, volgend jaar ben jij onze nieuwe trainer.’ Ik kon het niet geloven. Een kippenvelmoment.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen