Geen Chinese maar Europese 5G voor Proximus en Orange

Foto: Shutterstock. Geen Chinese maar Europese 5G voor Proximus en Orange

Uncategorized

Geen Huawei, maar Europese 5G voor Proximus en Orange

Pieter Van Berkel

Telecomoperatoren Proximus en Orange kiezen voor Europese bedrijven – Nokia en Ericsson – bij de uitbouw van hun 5G-netwerk. Dat schrijft De Tijd. Daarmee valt het Chinese Huawei, dat verdacht wordt van spionage voor de Chinese overheid, uit de boot. 

Het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson zullen voor Proximus en Orange het supersnelle 5G-netwerk uitrollen in ons land. “De keuze voor Nokia en Ericsson volgt op een grondig en competitief selectieproces gebaseerd op technologische, operationele, financiële en milieugerelateerde criteria”, klinkt het bij Proximus.

Huawei verdacht van spionage voor Chinese overheid

De telecomoperator zou door die keus bovendien “80 miljoen euro” kunnen uitsparen voor de periode 2021-2023. Ook Orange kiest voor Nokia op basis van “technologische, operationele en financiële criteria”.

Daarmee valt het Chinese Huawei, dat in opspraak kwam omdat het verdacht wordt van spionage voor de Chinese overheid, uit de boot. De Nationale Veiligheidsraad vroeg eind juni nog om “leveranciers met een hoog veiligheidsgehalte”.

Ook andere landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, lieten Huawei om die reden vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen