Uncategorized

“Politieke vernieuwing”

Pieter Van Berkel

De leden van de nieuwe Vivaldi-regering pakten de afgelopen weken herhaaldelijk uit met de mantra van ‘politieke vernieuwing’. Wie achter die flinterdunne vernislaag van politieke marketing kijkt, ziet vooralsnog weinig indicaties dat er sprake is van een nieuwe politieke cultuur, integendeel.

Indien men met ‘politieke vernieuwing’ op meer vrouwen, transgenders en mensen met een kleurtje in de regering doelt, dan is de Vivaldi-missie natuurlijk geslaagd. Wie een breuk met de ‘oude politieke cultuur’ verwacht, komt echter van een kale reis thuis. Zo telt de Vivaldi-coalitie van CD&V, Open Vld, sp.a, Groen, PS, MR en Ecolo zeven vicepremiers, voor elke partij één. Meer nog: de regering telt met 15 ministers het grondwettelijk maximaal toegestane aantal. Van afgeslankte kabinetten is evenmin sprake. Waar de regering-Michel nog maximaal 760 kabinetsmedewerkers telde, zijn er dat onder De Croo 838.

CD&V werd beloond voor de machtsdeelname met de voordracht van ex-Vlaams minister-president, ex-minister van Werk en ex-kandidaat-burgemeester van Antwerpen Kris Peeters als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank.

Van de kritiek van partijen die in het verleden herhaaldelijk pleitten voor een afschaffing van de Senaat, zoals Open Vld, was niets meer te horen zodra Stephanie D’Hose voorzitter kon worden van het sterfhuis. Al moet opgemerkt worden dat ze er afgelopen weekend in een interview met Vlaamsparlement.tv voor pleitte om de Senaat te kunnen afschaffen of hervormen. Het is de vraag in welke mate die demarche voortvloeit uit de aanhoudende kritiek van de jongste dagen.

Woord en daad

Van een afschaffing van de regeling waarbij ontslagnemende ministers recht hebben op twee voltijdse, door de staat betaalde medewerkers in de daaropvolgende legislatuur kwam evenmin iets in huis. Alle partijen – uitgezonderd MR – waren nochtans gewonnen voor een afschaffing.

De discrepantie tussen woord en daad was N-VA’er Joy Donné niet ontgaan. Hij kaartte de kwestie aan in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “U heeft gekozen voor een stevig uit de kluiten gewassen regering met 20 regeringsleden”, zei Donné. “Met 15 ministers zit u aan het maximumaantal ministers dat grondwettelijk toegelaten is. Dat was zo niet onder Michel I, ook niet onder Di Rupo I. Waarom daarnaast ook nog eens zeven vicepremiers en zeven extra kabinetten?”

“Uw collega Guy Verhofstadt had geen Vld-collega in de kern nodig, toen hij zijn paars-groene regering vormde. Ik vind het allemaal heel moeilijk te begrijpen. Zeker in crisistijd waarin velen het moeilijk hebben en er van iedereen inspanningen gevraagd worden. De sterke schouders binnen de regering zijn klaarblijkelijk niet de sterke schouders buiten de regering. Meer regeringsleden, dat is dus ook meer kabinetsmedewerkers en meer gebouwen om die te huisvesten”, aldus het N-VA-Kamerlid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen