Uncategorized

Afscheid van radiocoryfee Lutgart Simoens (92)

Thierry Debels

Radiocoryfee Lutgart Simoens is zondag overleden op 92-jarige leeftijd. Simoens genoot vooral bekendheid als warme stem van het populaire Radio 2-programma “Vragen staat vrij”, dat ze gedurende 23 jaar presenteerde.

“Vragen staat vrij” was een van de langst lopende radioprogramma’s in Vlaanderen en Lutgart Simoens presenteerde het al die jaren met hart en ziel. Het programma werd in 1969 opgestart en pas op 23 mei 1993, na 1.263 uitzendingen, nam Simoens afscheid van haar luisteraars. Ze werd als presentatrice opgevolgd door Christel Van Dyck en later door Kim Debrie.

Lutgart Simoens interviewde tijdens haar jarenlange carrière zowat alle grote muzieksterren van de jaren ’50 en ’60, van Fats Domino tot Cliff Richards, van Roy Orbison tot Mick Jagger. Ze presenteerde ook lange tijd “Platenpoets”. Daarin had ze elke week een druk beluisterd weerpraatje met Armand Pien. Een van de hoogtepunten in dat programma was haar interview met koningin Fabiola in 1984. Het was meteen ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.

Lutgart Simoens woonde sinds 1961 in de Antwerpse gemeente Edegem. In 2018 werd ze er uitgeroepen tot ‘allereerste ereburger’ van Edegem. Zelf bleef ze daar toen, zoals het haar typeerde, bescheiden onder: “Ik heb nooit veel gegeven om erkenning via populariteitspolls en dergelijke. Ik deed gewoon mijn job zoals zovelen, met liefde, inzet en veel empathie. Dat ik nu het ereburgerschap ontvang, vind ik wel een bijzonder moment van waardering. Een groot feest komt daar niet aan te pas, gezien mijn 90-jarige leeftijd. Maar ik aanvaard het met veel plezier.”

Simoens was een gevierde radiofiguur, maar in haar privéleven kreeg ze af te rekenen met zware tegenslagen. In 1994 stierf haar echtgenoot aan kanker. Haar tweede echtgenoot overleed zes jaar later aan de gevolgen van diezelfde ziekte. Ze verloor ook twee van haar vijf kinderen aan kanker. In een interview in 2018 verklaarde Lutgart Simoens dat het haar thuis te triest werd. Haar leven was voltooid, meende ze. Tegelijk hield ze ook een vurig pleidooi voor euthanasie. Lutgart Simoens bracht haar laatste dagen door in een woonzorgcentrum in Edegem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Delen