Uncategorized

De frigo van Anderlecht

Gille Van Binst

Rik Coppens was in de zevende hemel verleden zondag. Zijn Beerschot had probleemloos Anderlecht geklopt op het ‘Kiel’. Anderlecht, de ploeg die hij haatte. Toen hij voor een korte periode Club Brugge trainde, toen ik er speelde, heb ik hem de vraag gesteld: “Haatte jij Anderlecht, trainer?”

Coppens: “In Antwerpen hebben wij alleen maar last gehad met de Brusseleirs, nooit met de Walen. In Brussel werd je altijd gekloot door den arbiter, vooral in het Astridpark. En weet je waarom? Ze hadden een frigo in de vestiaire van den arbiter staan. Op den Beerschot kregen de scheidrechters een pintje bier, waarschijnlijk zonder schuim, maar zeker warm. In Anderlecht lag er een fles champagne in die fameuze frigo. Ik heb die ijskast eens willen meepakken naar Antwerpen, maar ze hadden het gezien. Het enige dat ze hadden op den Anderlecht waren Jef Mermans en die frigo.”

Voor de jongere mensen onder ons: Jef maakte al hun goals! Het strafste was dat hij van Borgerhout kwam, dicht bij Antwerpen. Hopelijk stak de ijskast van de arbiters vol met champagne, want anders had Rik Coppens zich omgedraaid in zijn graf. Ik denk van wel, want Beerschot kreeg zondag een penalty…

Even serieus nu! Ik heb niets tegen Vincent Kompany. Integendeel, maar na de match tegen Beerschot moet ik spijtig genoeg besluiten dat er niets veranderd is bij paars-wit. Als ik een wedstrijd bekijk zoals tegen Beerschot, dan vraag ik mij altijd af waarom de spelers die het verschil kunnen maken altijd tegen Anderlecht spelen. Is er iets mis met de scouting of ligt de lat te hoog? Die laatste ambitie zou ik maar vlug aanpassen, want het geld is op.

Niets veranderd

Mijn broek valt af als ik een bestuurder van paars-wit, en niet één van de minste, na de wedstrijd tegen Beerschot hoor zeggen “Holzhauser is te traag voor ons, het is geen speler voor Anderlecht…” Dat zegt dan iemand van een club, waar één speler, Lukas Nmecha, met moeite een voldoende haalt, terwijl de rest van de ploeg gebuisd is. Een laat doelpunt kon deze keer door de Brusselaars vermeden worden, dat is positief. Maar spijtig genoeg hadden ze het al vroeger cadeau gedaan. Nietwaar, Yari Verschaeren? Pijnlijk.

De spelers van Anderlecht hebben het geluk dat de matchen moeten gespeeld worden zonder supporters, want anders waren ze er niet goed van geweest. Volgende wedstrijd thuis tegen Standard. Kompany wil bloed zien. Dat kan meevallen, want de Luikenaars staan nu ook serieus in het rood…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen