Uncategorized

De rotte knie van Nico Jansen

Gille Van Binst

Men moest geen dokter zijn om te zien dat Zino Vanheusden, de 21-jarige aanvoerder van Standard, er erg aan toe was nadat hij verkeerd was neergekomen na een duel in het strafschopgebied van Oostende. De beelden spraken boekdelen en zijn pijnlijk geschreeuw ging door merg en been. Indrukwekkend.

De voorste kruisband van zijn rechterknie was gescheurd en de kapitein van Standard is voor minstens zes maanden out. Hopelijk zorgt Lieven Maesschalck voor een nieuw mirakel en zien we Vanheusden vlugger terug op onze velden dan verwacht.

Knieën zijn vervelende werktuigen voor een voetballer. Op het einde van mijn loopbaan had ik last van een slechte linkerknie, maar dat was ‘peanuts’ vergeleken met wat Nico Jansen, de jonge spits van Feyenoord en later RWDM, heeft meegemaakt toen zijn carrière nog moest beginnen. Toch hield de Nederlander vol en werd hij een nachtmerrie voor vele verdedigers. Nooit kwam ik iemand tegen op een voetbalveld die meer kon incasseren dan Nico Jansen, maar die ook goed kon uitdelen als het nodig was. Spelen tegen deze bulldozer was geen sinecure. Intimidatie, een wapen dat ik vroeger ook wel eens durfde te gebruiken, had bij hem geen zin, het motiveerde hem integendeel. Waar je ook de naam Nico Jansen uitsprak, overal kreeg je dezelfde reactie: “Ha ja, die met zijn rotte knie…”

Kruisbandenman

Wat dacht Nico daar zelf van? “Tijdens een uitwedstrijd tegen FC Twente, ik ging topschutter van Nederland worden, kwam ik alleen voor doel, dribbelde de doelman en schoof de bal in het net. Plots volgde er een enorme klap na een te late tackle van Niels Overweg. Het was net of mijn been werd afgerukt. Ik kwam verkeerd neer en verdraaide mijn knie. De medische staf van Feyenoord heeft feitelijk nooit geweten wat er aan de hand was! Omdat ik sterke quadriceps had, bleef de knie stabiel en daarom dachten ze dat er geen ernstig letsel was. Ik speelde alle wedstrijden, al was het meer hinken. Na elke match zat er vocht in de knie dat er de maandag werd uitgetrokken. Op training sleepte ik mijn been gewoon mee. Het kon zo niet blijven duren. Dick Schneider, de rechtsachter van Feyenoord, bracht mij in contact met dokter Strikwerda, een vooraanstaande chirurg in Nederland, die mij onderzocht. Hij stelde zijn diagnose: twee meniscussen kapot en gescheurde kruisbanden van de linkerknie. Voor hetzelfde geld zat ik nu in een rolstoel…”

Vlug beterschap Zino, ze hebben je nodig!

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen