Uncategorized

Film Norsemen

Pieter Van Berkel

“Norsemen” – of “Vikingane” in het Noors – is een internationaal bejubelde historische komediereeks van Noorse makelij. De serie wordt onder meer omschreven als het liefdeskind van “Game of Thrones” en “Monty Python” of “The Office”. De reeks beslaat drie seizoenen en is integraal te bekijken op Netflix.

“Norsemen” parodieert de vele historische drama- en actiereeksen die tegenwoordig op het kleine scherm verschijnen, zoals “Vikings” of “Game of Thrones”. De reeks volgt het dagelijkse leven van de inwoners van het Noorse dorpje Norheim in de late 8ste eeuw, gaande van de krijgers die op rooftocht trekken tot de slaven die ploeteren in de drek.

Vroegmiddeleeuwse maatschappij

Een groot deel van de humor vloeit voort uit het invoegen van hedendaagse gevoeligheden en opvattingen in de 8ste-eeuwse Vikingmaatschappij, zoals de hoofdman van het dorp die toegeeft dat hij geen liefhebber is van een “op angst gebaseerde leiderschapsstijl”, of de tot slaaf gemaakte Romeinse acteur Rufus die Norheim probeert om te toveren tot “culturele hoofdstad van het Noorden”.

De personages lijken zich bovendien nooit bewust te zijn van de absurditeit van de situaties waarin ze zich bevinden. De reeks bevat ook een goede dosis meta-humor. Zo probeert een van de personages zijn dorpsgenoten ervan te overtuigen om te experimenteren met nieuwe mode, zoals het dragen van hoorns op helmen. “Dat zal nooit populair worden”, reageert een van de personages op het idee. In tegenstelling tot wat hardnekkige culturele stereotypen zouden doen vermoeden, droegen Noormannen geen gehoornde helmen.

Daar waar de Noormannen in het verleden als de baarlijke duivel werden voorgesteld, sloeg de slinger de jongste jaren naar de andere richting door. De vroegmiddeleeuwse Scandinaviërs werden recent veelal voorgesteld als verfijnd, of als ‘nobele wilden’, in contrast met het achterlijke, christelijke West-Europa. Gelukkig trapt Norsemen niet in deze val. De waarden en normen in de Vikingmaatschappij zijn in de reeks verre van bewonderingswaardig en de personages moorden, plunderen en verkrachten dat het een lieve lust is.

“Monty Python” ontmoet “Game of Thrones”

Norsemen viel niet alleen in Noorwegen in de prijzen, maar werd ook internationaal een hit bij recensenten. Veelal werd de vergelijking gemaakt met ‘The Office’ of ‘Monty Python’ – de Britse krant The Guardian omschreef Norsemen als “Monty Python ontmoet Game of Thrones”. Volgens The New York Times behoort de serie tot de beste internationale televisie van het afgelopen decennium.

Een deel van de Engelstalige appreciatie berust op het feit dat de reeks parallel werd opgenomen, zowel in het Engels als in het Noors. Voor Nederlandstalige kijkers vormen ondertitels geen echte hinderpaal om een reeks te appreciëren, maar bij het bredere Angelsaksische publiek ligt dat veelal anders. Op die manier kon de reeks makkelijk vermarkt worden in de Engelstalige wereld, zonder een beroep hoeven te doen op storende ‘dubbing’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen