Wanneer deze coronaperikelen voorbij zijn, zal misschien onderzocht worden wat de wettelijke basis was voor de drastische maatregelen die werden opgelegd. Hopelijk wordt dan ook eens naar het lokale niveau gekeken. In steden en gemeenten is het de burgemeester die beslist over noodmaatregelen.
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq nam sinds maart een hele reeks burgemeestersbesluiten. Net zoals voor wetten moeten ook die besluiten gemotiveerd zijn. Als dat ooit onderzocht wordt, zou het resultaat ontluisterend kunnen zijn.
Jan Jambon lag onder vuur omdat hij op dinsdag maatregelen aankondigde die pas vrijdag zouden ingaan. Ook De Clercq was verontwaardigd. Jambon was “te laat en te traag”. De Clercq wilde niet wachten en hij liet in Gent de maatregelen onmiddellijk invoeren. Het waren nochtans zware beslissingen. De hele cultuur- en sportsector moest sluiten, terwijl Gent tot dan toe nochtans een soepel beleid had gevoerd. De stad liet evenementen zoveel mogelijk doorgaan. In september mochten in de Ghelamco-arena bijna achtduizend fans de wedstrijden van AA Gent bijwonen. Het filmfestival, achthonderdvijftig bezoekers per avond, was maar net gedaan. Maar nu kon het niet snel en streng genoeg zijn. Jambon had tijd nodig om zijn maatregelen juridisch rond te krijgen. Voor De Clercq was dat geen probleem. Op woensdag ondertekende hij een burgemeestersbesluit om de Vlaamse regels in Gent versneld in te voeren
Goed gemotiveerd?
Hierbij letterlijk wat er in het burgemeestersbesluit als motivatie staat: “Het ganse land kreunt op dit moment onder de zogenaamde tweede golf van de wereldwijde pandemie van het coronavirus covid-19. Het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen, en niet in het minst op de afdelingen intensieve zorgen, blijft dermate sterk toenemen dat het ganse systeem onder immense druk komt te staan. In aanvulling op die federale maatregelen heeft de Vlaamse Regering op 27 oktober 2020 een aantal extra maatregelen aangekondigd die ingaan op vrijdag 30 oktober 2020, om 18 uur. Gelet op de dagelijkse stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is er nood aan een kordaat en direct optreden en wordt het ook door verschillende experten openlijk onverantwoord geacht om nog drie dagen te wachten met het uitvoeren van deze maatregelen.” (Bron: Tijdelijke politieverordening burgemeester tot versnelde invoering van de maatregelen waartoe de Vlaamse Regering op 27 oktober 2020 heeft beslist teneinde de verdere verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken.)
Samengevat: het besluit dat een lokale maatregel invoert, steunt op Vlaamse maatregelen die toen nog niet van kracht waren, en verder alleen maar op algemeenheden over wat er in ‘het ganse land’ gebeurt en een verwijzing naar ‘verschillende experten’ die zeggen dat het onverantwoord is om te wachten. Over de specifieke Gentse situatie staat er helemaal niets. Er wordt zelfs niet geprobeerd om uit te leggen waarom Gent sneller moet handelen dan de rest van Vlaanderen. Dat is vreemd.
Goedkoop scoren
Dat het besluit meer te maken had met politiek dan met volksgezondheid werd snel bewezen. We hoefden maar te wachten tot vrijdag toen onze eerste minister een tweede ‘lockdown’ aankondigde die pas maandag inging. Neen, burgemeester De Clercq heeft geen kritiek gegeven op De Croo. Hij heeft zaterdag geen burgemeestersbesluit genomen om de federale maatregelen versneld in te voeren. Hij heeft er zelfs met geen woord over gerept. De Wever kreeg kritiek omdat hij een koopzondag liet doorgaan de dag voor de lockdown inging. De Clercq liet weten dat het in Gent geen koopzondag was. Een zinloos bericht, want er was geen koopzondag gepland. Het was opnieuw een politieke uitval naar N-VA. In ‘zijn Gent’ mochten winkels op zondag wel openblijven als ze dat wensten. Dat heeft hij niet verboden, er werd ook zaterdag niet ingegrepen toen het druk was in de Gentse winkelstraten. Zelfs midden in een pandemie kan Mathias De Clercq het niet laten om goedkoop politiek te scoren.