Uncategorized

Groen Antwerpen tegen laatste wens Stranger Bob

Redactie Binnenland

De Antwerpse gemeenteraad stemde maandag in om het nummer ‘Antwaarpe’ van De Strangers te erkennen als Antwerps volkslied, op voorstel van N-VA fractieleider Johan Klaps. De gemeenteraad willigt zo de laatste wens in van de onlangs overleden zanger Bob Van Staeyen (84). Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Enkel de Groen-fractie stemde tegen. Tot afgrijzen van burgemeester Bart De Wever (N-VA). En tot ontgoocheling van de fans.

‘Antwaarpe’, één van de meest gekende klassiekers van De Strangers, is dus nu ook officieel erkend als Antwerps volkslied. Het liedje van de Strangers bezingt de liefde voor de stad Antwerpen op de muziek van het originele Franse chanson ‘Si tu t’appelles mélancolie’ van Joe Dassin.

Immade Annouri, de fractieleider van Groen hing in de gemeenteraad een eerder warrig verhaal op om de tegenstem te duiden, maar stelde dat “de erkenning van ‘Antwaarpe’ als volkslied te snel komt”.

Annouri had het in zijn argumentatie over een ‘Antwerpse canon’, waarin Antwaarpe zeker een plek verdient. Maar de Groen-fractieleider vindt dat ook Wannes Van de Velde en Tourist LeMC liedjes hebben geschreven die voor erkenning in aanmerking komen.”

Bart De Wever: “U mist de pointe. Bedenkingen over een Antwerpse canon zijn interessant maar niet ter zake”

Burgemeester Bart De Wever, zelf een grote fan van de Antwerpse groep, liet Annouri weten dat hij de tegenstem van Groen ongepast vond.

“U mist de pointe van het voorstel. De Strangers zijn bijna 70 jaar actief geweest. Ze hebben de soundtrack van de stad gezongen. De erkenning van ‘Antwaarpe’ als volkslied is een geste naar de nog drie levende Strangers (John De Wilde, Alex Boeye en Nest Adriaensen, red.). Bedenkingen over een Antwerpse canon zijn interessant, maar doen niet ter zake bij dit agendapunt. Ik zal aan de familie van Bob Van Staeyen laten weten dat het voorstel is goedgekeurd, maar niet unaniem.”

Dochter Chrisje reageerde alvast verheugd en dankbaar op de beslissing van de gemeenteraad. De tegenstem van Groen doet pijn, “maar ik had niks anders verwacht”, klinkt het.

Dat het liedje ‘Antwaarpe’ voor Stranger Bob, maar ook voor zijn dochter Chrisje bijzonder veel betekent bleek nog zaterdag. In alle intimiteit is toen, in de tuin achter de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, in uiterst beperkte kring afscheid genomen van Bob met een zangstonde. Dat gebeurde op initiatief van Gust Romain. Ook hij is tevreden met de erkenning door de gemeenteraad, maar heeft geen goed woord over voor de Groene tegenstem: “Dit bewijst dat de inclusiviteit waar Groen het steeds over heeft er slechts een is die van een kant komt. Het is duidelijk dat die partij zo hard ‘wereldburger’ wil zijn, dat ze zelfs hun eigen stad in de steek laten. Jammer” 

Intieme herdenking voor Stranger Bob met zangstonde

Dat gebeurde in uiterste discretie, zonder camera’s en fotografen, in aanwezigheid van enkele trouwe fans, waaronder ook enkele prominente politici. In de tuin van de kathedraal, met respect voor alle vigerende veiligheidsmaatregelen, is dan een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. De initiatiefnemer sprak de aanwezigen toe: 

“Beste vrienden van ‘Den Bob’, Stranger Bob, wie kent deze Antwerpse troubadour niet? Zijn gevoelige, talentvolle stem is niet meer. Ons ontnomen door een kwalijke ziekte. Chrisje, Bobs dochter kan hier helaas niet bij zijn, wegens ziekte.”   

“Naast zanger was Bob ook een beminde echtgenoot, vader en opa. Dat heb ik mogen merken aan de reacties van zijn nabestaanden op deze herdenking. Bijna 70 jaar bestaan de Strangers. Bijna 60 jaar was Bob een lid van hen. Bob, da’s ‘Antwaarps’. Het enige Vlaamse dialect dat geen ondertitels nodig heeft. Doorgegeven van generatie op generatie. Bedankt Bob, leer nu de engelen maar zingen.” 

Aansluitend weerschalden de tonen van ‘Antwaarpe’, ter nagedachtenis van Bob. Dankzij de beslissing van de Antwerpse gemeenteraad krijgt dit lied er in de toekomst voor de Antwerpenaren opnieuw een bijzondere betekenis bij.   

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Delen