“2024 wordt het moment van de waarheid”

Foto: 't Pallieterke. “2024 wordt het moment van de waarheid”

Uncategorized

“2024 wordt het moment van de waarheid”

Michaël Vandamme

Toen Tom Van Grieken een kleine drie jaar geleden zijn eerste boek publiceerde, gebeurde dat in een periode waarin zelfs de grootste optimisten hun verwachtingen binnen de perken hielden. Maar toen kwam 26 mei 2019 en leek het tijdperk van ‘zwarte zondagen’ weer helemaal terug. Niet alleen werd het Vlaams Belang de tweede partij, de sindsdien uitgevoerde peilingen wijzen op extra groeipotentieel. Het plaatst dit tweede schrijfsel in een heel andere context. Een gesprek. Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.

Tom Van Grieken identificeert drie cordons rond zijn partij – politiek, mediatiek en maatschappelijk. Hoe hoopt hij deze te doorbreken? “Vroeger was ik vooral op het politieke cordon gefocust, het klassieke cordon sanitaire zoals destijds, nu al bijna drie decennia geleden, als levensverzekering van links bedacht”, zegt de Vlaams Belang-voorzitter. “Als we erin slagen dat te doorbreken, zo dacht ik, zullen de andere cordons ook wel sneuvelen. Vandaag ben ik van het tegendeel overtuigd: het is via het maatschappelijk cordon dat op termijn het mediatieke en politieke op de schop zullen gaan. Want laten we eerlijk zijn: maatschappelijk is er nauwelijks nog sprake van enig cordon, en zeker niet bij de jongeren.” 

“maatschappelijk is er nauwelijks nog sprake van enig cordon”

Van Grieken is duidelijk dat hij en zijn partij in 2024 mee aan de knoppen willen zitten “Dát is de doelstelling, ik ben daar heel transparant in”, klinkt het. “Weet u, vorig jaar haalden we samen met de N-VA 44 procent, het beste resultaat ooit voor de zogenaamde V-partijen, destijds zelfs nog met drie. Mogelijk kan dit nog verbeterd worden. De Vlaamse Beweging vergist zich echter op één punt: dit cijfer werd gehaald zonder dat wij de N-VA gespaard hebben, en vice versa. Ergens kan je spreken van een familie, maar zoals elders zijn er onderling verschillen. Maar ik staar me niet blind op de N-VA. Waarom zouden we niet met CD&V akkoorden kunnen bereiken rond welzijn of armoedebestrijding? Of met Open Vld over veiligheidsbeleid? Wat mij betreft staan vele opties open.”

Hoe hoopt hij Vlaams Belang dan ‘incontournable’ te maken? “In eerste instantie door de grootste te worden, waardoor we volgens het gebruik ook de informateur zouden leveren”, zegt Van Grieken. “Maar er is meer nodig. Je moet niet alleen winnen, je moet die overwinning ook kunnen verzilveren. We willen klaar staan om die bestuursverantwoordelijkheid op te nemen. De voorbije maanden hebben we enorm veel tijd geïnvesteerd in onze aanwervingen, iets wat we met de hulp van een extern bureau doen. Er komen de komende jaren tal van inhoudelijke congressen, communicatielijnen met het middenveld en de administratie worden opgestart, thema’s worden uitgediept. We zetten zwaar in op inhoud, wat haaks staat op een politiek zoals bedreven door mensen als Conner Rousseau: veel vorm, maar inhoudelijk een lege doos. Bij wijze van boutade zeg ik wel eens dat we geen verkiezingen zullen winnen met een thema als ruimtelijke ordening, maar de kennis moet wel aanwezig zijn.”

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

Plaats een reactie

Delen