Uncategorized

4 miljoen voor vaccins in ontwikkelingslanden

Wijnand Meeus

Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (sp.a) heeft vier miljoen euro vrijgemaakt voor het toegankelijk maken van vaccins in ontwikkelingslanden. Dit via een donatie aan de multilaterale samenwerking COVAX.

De organisatie COVAX bestaat uit verschillende overheden en farmaceutische bedrijven die willen zorgen dat de Covid-19-vaccins wereldwijd worden uitgedeeld. Met de focus op de ontwikkelingslanden. Van de twee miljard vaccins dewelke al verzekerd zijn door de organisatie, zullen er zeker 1,3 miljard voorzien worden voor 92 ontwikkelingslanden.

“Dat is de essentie van internationale solidariteit: elk land draagt naar eigen draagkracht bij”, klinkt het bij minister Kitir. “Onze bijdrage – 4 miljoen euro in 2021 – is niet alleen een doordachte bijdrage, maar ook een forse. Het is een krachtig signaal, rekening houdende met onze draagkracht.”

Kitir zal bovendien het volgens haar gebrek aan vaccins in ontwikkelingslanden aankaarten in Europa. “Er kan onderzocht worden hoe bij surplus-bestellingen in de EU snel naar een herverdeling over te gaan onder andere via COVAX. Want de Europese Commissie onderhandelt dan wel over de contracten, het zijn de lidstaten die ze aankopen.”

Ze reageerde enkele dagen geleden al op twitter nadat het nieuws bekend werd gemaakt over de mogelijkheid tot donatie. Goed nieuws!”, klonk het toen. “Als het onzekere tijden zijn is solidariteit altijd het enige antwoord. Niet alleen in ons land, maar ook wereldwijd. Want geen enkel land is veilig en gezond tot alle landen veilig en gezond zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Delen