(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

België haalt kind van IS-strijdster terug naar ons land

/

Ons land heeft de 9-jarige zoon van de Brusselse jihadi Yousra E.M. teruggehaald uit Syrië. Na de val van terreurgroep IS zaten Yousra en haar zoontje vast in een Koerdisch gevangenenkamp, de jihadiste had de Belgische autoriteiten gevraagd haar zoon terug naar België te halen.

In 2014 vertrok Yousra E.M. samen met haar stiefmoeder en een vrienden naar het frond in Syrië. De geradicaliseerde moslima nam ook haar toen amper 3-jarig zoontje mee naar het oorlogsgebied en vervoegde er de troepen van Islamitische Staat. Ze bleef tot het allerlaatste moment trouw aan IS, namelijk tot de val van het laatste IS-bolwerk Baghouz. Na de val van Baghouz werd ze door de Koerden opgesloten in een gevangenenkamp.

Onlangs werd het kamp bezocht door een Belgische delegatie en Yousra E.M. vroeg Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, of het mogelijk was om haar zoontje terug naar België te laten gaan. Opvallend, want dat probeerde ze jarenlang tegen te houden. Ons land stemde ermee in het kind terug te halen, en dus werd de repatriëring deze week in gang gezet.

Donderdag werd de jongen door de Koerden overgedragen aan de Belgische diensten in de regio, inmiddels is hij terug in ons land en verblijft hij in het ziekenhuis. De jeugdrechtbank zal oordelen of de jongen bij zijn familie kan verblijven of geplaatst wordt bij een pleeggezin. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Delen