België test camera's die gsm-gebruik achter het stuur controleren

Foto: Shutterstock. België test camera's die gsm-gebruik achter het stuur controleren

Uncategorized

België test camera’s die gsm-gebruik achter het stuur controleren

Wijnand Meeus

Momenteel wordt een nieuw camerasysteem getest dat gsm-gebruik controleert achter het stuur. Door middel van artificiële intelligentie zal de camera nagaan of er gedrag wordt getoond dat duidt op het gebruiken van de gsm. Op basis van de beelden zal de politie bijgevolg een boete opsturen. 

Verkeersinstituut Vias is enthousiast over hun project. Maar momenteel kan de politie nog geen gebruik maken van het systeem. Aangezien er nog geen wetgeving rond bestaat. “Die komt er sowieso volgend jaar”, reageert Vias. Momenteel is de enige manier om om gsm-gebruik te beboeten het betrappen op heterdaad. “Dat is zeer arbeidsintensief en daarom zijn technologische oplossingen nodig om beter te kunnen handhaven. De pakkans wordt door de camera’s dus gevoelig groter en zo kan de verkeersveiligheid worden verbeterd.”

(Lees verder onder de tweet)

Er bestaan nog enkele zorgen in verband met de privacy van de bevolking. Aangezien er van elke bestuurder een foto zal worden gemaakt. Vias ontkent dat er enige vorm van privacywetgeving wordt overtreden. “Het systeem zelf wist de beelden ook meteen van bestuurders die hun gsm niet gebruiken. Ook zouden de gezichten van de bestuurders onherkenbaar worden gemaakt”, aldus Vias. 

Jaarlijks vallen er in België ongeveer 30 doden en 2.500 gewonden door ongevallen die veroorzaakt worden door het gebruik van de gsm achter het stuur. De beelden zullen naast het controleren van gsm-gebruik ook controleren of de gordel wordt gedragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen