Uncategorized

BOZAR viert 250ste verjaardag ‘zwarte’ Beethoven

Anton Schelfaut

Met de tentoonstelling ‘Hotel Beethoven’ viert het Paleis voor Schone Kunsten BOZAR de 250ste ‘verjaardag’ van componist Ludwig van Beethoven. Op Facebook kondigde het kunstencentrum de tentoonstelling aan met een werk van Terry Adkins uit de reeks ‘Black Beethoven’. Dit leidde tot heel wat verbolgen reacties op sociale media.

Het werk ‘Synapse’ van Terry Adkins dateert uit 2004 en beeldt een zwarte Beethoven af. Adkins baseerde zich op een portret van Joseph Stieler uit de negentiende eeuw. In de video verandert het portret van de componist langzaam in dat van een zwarte man met korte dreadlocks. “Met dit werk hoop ik vragen en onderzoek te genereren… En zo het publiek de mogelijkheid te geven om zelf de hiaten in te vullen en op zijn eigen manier deel te nemen aan de geschiedenis”, aldus Adkins.

Heel wat fans lieten op de Facebook-pagina van het kunstencentrum hun ongenoegen blijken. Intussen reageerde ook de organisatie op de heisa. “BOZAR wil een plaats van kunst en cultuur zijn die toegankelijk is voor alle publieken, en zo de diversiteit van Brussel en onze samenleving weerspiegelen. Deze diversiteit leidt onder meer tot de programmering van kunstwerken van artiesten met uiteenlopende visies. Zo hopen we onze deuren te openen voor een divers publiek en artistieke verhalen te tonen waarvan sommige ongebruikelijk zijn”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Delen