Uncategorized

Meer migratieachtergrond, desnoods via positieve discriminatie

Anton Schelfaut

De stad Brugge wil meer medewerkers met een migratieachtergrond aanwerven, desnoods via positieve discriminatie. Dat heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) gezegd in De Standaard. Volgens hem is Brugge met zijn blanke administratie geen juiste weerspiegeling van de samenleving. 

Burgemeester Dirk De fauw stelt dat racisme en discriminatie wel degelijk een probleem vormen in Brugge, ondanks het ‘brave’ imago van de stad. “Denk maar aan haatpraat op sociale media, vaak anoniem en de ene keer al subtieler dan de andere. Maar daarnaast zijn er ook structurele problemen op het vlak van gelijke kansen in het onderwijs, de huisvesting en in de tewerkstelling”, klinkt het bij de burgemeester.

"De stad Brugge heeft een zeer blanke administratie en die is daarmee geen juiste weerspiegeling van de samenleving. Het aantal inwoners met een migratieachtergrond is in tien jaar tijd gestegen van 6 naar 16 procent", aldus De fauw. Momenteel heeft minder dan 2 procent van de Brugse ambtenaren een migratieachtergrond. Volgens De fauw bestaat er geen twijfel over dat het cijfer omhoog moet, maar het invoeren van strikte quota is volgens hem niet aan de orde. "Door positieve discriminatie toe te passen, zoals in Gent? Als we hier echt werk van willen maken, zal het wellicht moeilijk anders kunnen. Toch zullen we in eerste instantie vooral mensen met een migratieachtergrond sensibiliseren, hen aanmoedigen om te solliciteren bij onze stad. Dat gebeurt op dit moment immers te weinig."

In het kader van de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR) stelde de stad Brugge een plan op. Dat voorziet onder meer in het organiseren van praktijktesten op de huurmarkt, het diversifiëren van de beeldvorming en het implementeren van vorming rond racisme en discriminatie in de politieopleiding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Meer migratieachtergrond, desnoods via positieve discriminatie”

  1. Wat is er fout met een blank Vlaanderen, een blanke administratie? Moeten wij soms verdwijnen naar reservaten om plaats te maken voor kolonisten/immigranten/asielzoekers?Wil burgemeester De Fauw (CD&V -immigratiepartij) autochtone Vlamingen broodroven ten voordele van kolonisten uit de derde wereld die via asielimmigratie ons land willen veroveren?

Plaats een reactie

Delen