Uncategorized

Brussel wil landbouwgrond kopen in Vlaams-Brabant

Redactie Binnenland

Het Brussels Gewest wil landbouwgronden kopen in Vlaams- en Waals-Brabant. Brussels minister van Leefmilie Alain Maron (Ecolo) wil met de maatregel een derde van de totale groente- en fruitconsumptie van de Brusselse bevolking lokaal laten telen.

Maron maakt voor de aankoop van de gronden een budget van 1,5 miljoen euro vrij. Behalve voor lokale landbouw en voedselvoorziening, kadert de aankoop ook in een project van biodiversiteit. Brussel zelf beschikt over onvoldoende gronden om te bewerken. Tegen 2035 wil het Brussels Gewest een autonomie van 30 procent van de groente- en fruitproductie bereiken.

De plannen stuiten op verzet van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). “Vlaamse boeren dragen bij aan de voedselvoorziening van alle Belgen, bij voorkeur op de eigen gronden. Laat ons die niet nog schaarser maken”, liet ze weten in een Twitter-bericht. Ook Vlaams-Brabants N-VA-kopstuk Theo Francken reageerde ontzet. “Kunnen die groenen nu echt eens geen dag normaal doen”, vroeg hij zich af. “Wegentol invoeren en onze schaars Brabantse landbouwgrond opkopen. In welke eeuw leven die groene vogels eigenlijk?” Ook zijn partijgenoot Ben Weyts, een inwoner van de Vlaamse rand rond Brussel, liet zich schamper uit: “Is men er al uit of het sovchozen dan wel kolchozen worden”, vroeg hij zich af op Twitter.

Open Vld, coalitiepartner van Ecolo in het Brussels Gewest, onthoudt zich van alle commentaar. De Franstalige zusterpartij MR, die in de oppositie zit, vraagt zich bij monde van fractieleidster Alexia Bertrand af “of Brussel een planeconomie gaat opstarten”. En ook in Wallonië zien ze de Brusselse plannen niet zitten. Waals minister van Economie en Landbouw Willy Borsus (MR) meent dat het Brusselse project de druk op de Waalse landbouwers zal doen toenemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Delen