Uncategorized

De favoriete kerstfilm van Wijnand Meeus: A Christmas Carol (1984)

Pieter Van Berkel

Deze kerstperiode zal er veel minder menselijk contact zijn dan normaal. Misschien heeft dat toch één voordeel: u zult veel meer tijd hebben om kerstfilms te bekijken. Wij geven u daarbij graag advies. Vandaag de favoriete kerstfilm van Wijnand Meeus.

Deze film uit 1984 is wellicht een van de bekendste kerstverhalen. De film prijkt dan ook aan de kop in de lijst van kerstfilms van de International Movie Database . Het verhaal werd oorspronkelijk geschreven in 1843 door de Britse schrijver Charles Dickens, wie onder meer ook bekend is voor de verhalen Oliver Twist en A Tale of Two Cities. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door George C. Scott die de oude gierigaard Ebenezer Scrooge vertolkt. 

Scrooge is een verbitterde oude man die kerst als verspilling van tijd en geld ziet. In de nacht voor kerst wordt hij bezocht door verschillende geesten – deze van het verleden, het heden en van wat nog moet komen – dewelke hem laten zien wat voor man hij is en hoe mensen hem bekijken. Daarbij confronteren de geesten Scrooge met zichzelf en leert hij welke kansen hij in zijn leven liet schieten en hoe hij kan veranderen om een beter persoon te worden.

Het verhaal van Charles Dickens werd al meerdere malen verfilmd en opgevoerd. Daardoor bestaan er verschillende versies en kiest iedereen zijn favorieten. De film uit 1984 blijft echter het meeste trouw aan het boek en zorgt daarom ook voor het sterkste verhaal. Toch sluipen er nog enkele fouten in de film die niet te ontwijken zijn. Zo bezoeken de geesten Scrooge in het boek in drie opeenvolgende nachten. Terwijl dit zich in de film op één nacht tijd voordoet.

Foutjes of niet, voor mij blijft de film een ‘oude’ – ik ben dan ook nog zeer jong – klassieker dewelke ik graag, soms zelfs meerdere malen, bekijk in de kerstperiode!

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen