Uncategorized

De keuze van Bart De Wever

Karl Van Camp

Enkele weken geleden planden we een speciale editie rond Kerstmis. We vroegen aan een aantal bekende en minder bekende mensen om een boodschap rond Kerstmis te schrijven.

Het resultaat is een opmerkelijke en heel uiteenlopende lijst: Bart De Wever, Tom Van Grieken, Rik Torfs, Joachim Coens, pater Daniel Maes, Alain de Benoist, Carl Devos, Jürgen Constandt, Theodore Dalrymple, Jean-Marie Dedecker en Ebru Umar. Ze laten deze en volgende week hun licht schijnen op de gebeurtenissen van het voorbije jaar of geven een persoonlijke kijk op Kerstmis. In de vrij en vranke geest van ’t Pallieterke hebben we de columnisten de volledige vrijheid gegeven.

Misschien denken sommigen: wat komt die De Wever hier doen met zijn kerstboodschap? Tja, we konden niet voorzien dat De Wever in Humo (en een paar dagen later in Gazet van Antwerpen) fel zou uithalen richting Vlaams Belang. In deze periode van vrede en ‘hebt elkander lief’, kwam zijn boodschap koud en hard over, althans toch bij alle mensen met een Vlaams en rechts hart. Bart De Wever staat bekend als een man met grote inzichten die al mijlenver in de toekomst kijkt. Hij doet geen onbezonnen uitspraken, zeker niet in een gedrukt medium waar de geïnterviewde meestal nog de kans krijgt om hier en daar wat uitspraken bij te schaven. Maar dat heeft hij dus niet gedaan, integendeel, hij herhaalde enkele dagen later zijn uitspraak  in Gazet van Antwerpen.

Waarom hij die uitspraak net nu lanceert? In 2024 zijn er zowel verkiezingen voor het Vlaams Parlement (in mei) en verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden (in oktober). De Wever wil in 2024 de volgende minister-president van Vlaanderen worden en dat heeft hij deze week aan zijn toekomstige coalitiepartners (CD&V, Open Vld en sp.a – hij zal ze alle drie nodig hebben) duidelijk gemaakt. Want volgens de huidige peilingen wordt het Vlaams Belang de grootste partij en dan komt Tom Van Grieken als eerste (even) aan zet bij de vorming van een Vlaamse regering. De enig mogelijke partner is dan de N-VA. Stel dat de Vlaams-nationale partijen een meerderheid hebben, wat theoretisch stilaan tot de mogelijkheden behoort, dan komt De Wever tussen twee vuren te zitten: er zal enerzijds de druk zijn van de eigen partijleden (zo’n 80 procent van de N-VA-leden is tegen het cordon sanitaire, volgens een studie van de UGent in 2016) en anderzijds is er de persoonlijke ambitie om minister-president van Vlaanderen te worden. Volgende week vieren we het einde van 2020, maar De Wever heeft nu al de samenstelling voor de volgende Vlaamse regering in 2024 bepaald… Het zal Bart De Wever en niemand anders zijn die op 11 juli 2024 wordt aangesteld als nieuwe minister-president van Vlaanderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen