Uncategorized

Dreigt ook in Vlaanderen stikstofcrisis?

Pieter Van Berkel

Net als in Nederland dreigt in Vlaanderen een negatief juridisch oordeel over het Vlaamse stikstofbeleid. Dat schrijft De Standaard. Een dergelijk oordeel zou een zware economische impact kunnen hebben.

Onze noorderburen maakten het in 2019 al mee. De stikstofcrisis legde daar naar schatting 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten lam nadat de Nederlandse Raad van State brandhout maakte van het Nederlandse stikstofbeleid. De gevolgen van die crisis zijn nog altijd tastbaar in Nederland. Zo geldt overdag een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen.

Stikstofcrisis

De Habitatrichtlijn van de Europese Unie bepaalt dat natuurgebieden beschermd moeten door de lidstaten. In dit geval betekent dit ook bescherming tegen de stikstofuitstoot en -neerslag van nabijgelegen bouw- of landbouwprojecten.

Volgens specialist milieurecht Hendrik Schoukens (UGent) is de kans klein dat de huidige, voorlopige Vlaamse stikstofregeling de Europese toets doorstaat. Een uitspraak daarover zou wel eens heel binnenkort kunnen vallen. Indien een rechter oordeelt dat die vergunningen in strijd zijn met de Europese regels, zou dit een precedent scheppen waardoor haast niet meer gebouwd kan worden in de buurt van habitatgebieden.

Dit zou impact hebben op de bouw van stallen, woningen, bedrijven en infrastructuurprojecten in de buurt van dergelijke gebieden. Al deze projecten zouden op basis van het precedent aangevochten kunnen worden. “Ook in de buurt van de Antwerpse haven liggen habitatgebieden die in slechte staat zijn”, zegt Laurie Braet van Natuurpunt. “Grote nieuwe projecten in de haven, of de Oosterweelverbinding, zijn na zo’n uitspraak vogelvrij.” 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een definitieve stikstofregelgeving. Het wordt een race tegen de klok.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen