Ecolo wil uitkering voor alle jongeren, kostprijs: 3,2 miljard

Foto: YouTube. Ecolo wil uitkering voor alle jongeren, kostprijs: 3,2 miljard

Uncategorized

Ecolo wil uitkering voor alle jongeren, kostprijs: 3,2 miljard

Pieter Van Berkel

Ecolo wil dat de federale regering een ‘universele uitkering’ voor jongeren tussen 18 en 26 jaar invoert. Dat zegt Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane in een interview met l’Avenir. Het voorstel zou tot 3,2 miljard euro kosten.

De Franstalige groenen willen een uitkering van 460 euro voor de ongeveer 1,35 miljoen jongeren tussen 18 en 26. “Wij stellen deze cumuleerbare uitkering voor voor alle jongeren, want zij zijn degenen die vergeten zijn in deze crisis”, zegt Maouane. “De crisis vergroot en versterkt de reeds bestaande ongelijkheden tussen jongeren.”

De totale kostprijs van het voorstel zou neerkomen op 3,2 miljard euro. “Veel? Dit is een politieke keuze”, zegt de covoorzitster. “Wij geloven in het investeren in jongeren. De sociale zekerheid kost 100 miljard per jaar. Kijk, men heeft minder geïnvesteerd in de gezondheidszorg, men heeft keuzes gemaakt, we zien het gevolg daarvan.”

Het Ecolo-voorstel werd vrijwel meteen afgeschoten door Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. “Het staat iedere partij vrij voorstellen te doen, maar het regeerakkoord noch begroting biedt ruimte om hierover een discussie te openen”, klinkt het. “Laat ons eerder op hervormingen mikken die jongeren uitzicht geven op werk of ondernemerschap. Dat geeft perspectief voor hen en ons land.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen