Theo Francken (Photonews)

Theo Francken (Photonews)

Binnenland politiek

Francken door Kamervoorzitster beschuldigd van seksisme: “Schandalig”

/

Ophef in de Kamer gisteren. N-VA-Kamerlid Theo Francken kreeg er het verwijt seksistisch te zijn omdat hij minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kritische vragen stelde en een gebrek aan dossierkennis verweet. Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) applaudisseerde en gaf aan dat ze Francken inderdaad seksistisch vindt. “Schandalig”, aldus Francken. 

Gisteren werd in de Kamer gedebatteerd over de fysieke proeven van nieuwe rekruten voor het leger. Die zijn stopgezet vanwege de coronamaatregelen, maar N-VA is het daar niet met eens. Francken stelde daarover enkele vragen aan Defensieminister Ludivine Dedonder, zij gaf volgens Francken voor de tweede keer op rij antwoord met foutieve informatie (zie tweet). Daarop zei Francken dat de minister haar dossier niet kent.

(Lees verder onder de tweet)

Minister Ludivine Dedonder kreeg hulp uit onverwachte hoek. CDH-Kamerlid Vanessa Matz kwam tussen en verweet Francken seksisme. “Ik vraag me op een bepaald moment toch wel af of, indien er een mannelijke minister in haar plaats zat, u ook zo fel zou reageren.” Er werd enthousiast geapplaudisseerd in de Kamer, ook door Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS), die als Kamervoorzitter nochtans neutraal zou moeten zijn. 

Francken reageerde misnoegd. “Heb ik dat goed gezien, mevrouw de Kamervoorzitter, dat u applaudisseert voor het seksisme-argument dat nu wordt bovengehaald? Ik vind dat gewoon schandalig. Dat u insinueert dat ik mevrouw de minister zou aanpakken omdat ze een vrouw is en geen man. Dat is wat hier wordt geïnsinueerd, heb ik dat goed begrepen? En u applaudisseert daarvoor als Kamervoorzitter die neutraal moet zijn?”

De Kamervoorzitster knikte instemmend en stelt het dus eens te zijn met het argument dat Francken seksistisch zou zijn. Francken vindt dat ongehoord en eist excuses. “Ik pik dit niet, debat gaat om 9u verder. Excuses zijn op hun plaats”, aldus Francken op Twitter. “Inhoudelijke vragen en kritieken proberen smoren door gratuite stempeltjes te zetten op mensen. Parlementaire tristesse.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Francken door Kamervoorzitster beschuldigd van seksisme: “Schandalig””

  1. Vanaf nu zou ik elke interventie beginnen met : mr /mevr de minister ik had u dezelfde vraag gesteld moest je vrouw/man zijn geweest

    Ik elk geval een gedrag dat een kamervoorzitter onwaardig is.

Plaats een reactie

Delen