Uncategorized

Griekse marine stuurt migranten terug op zee

Anton Schelfaut

Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe de Griekse marine bootvluchtelingen op een vlot in zee sleept. Het Duitse Europarlementslid Erik Marquardt (Groenen/EVA) heeft de video gedeeld op Twitter. Griekenland zou met de hulp van de Europese grenswacht Frontex ‘pushbacks’ uitvoeren. Dat schrijft VRT NWS.

Een helikopter zou het incident op 24 december gefilmd hebben. In de video is te zien hoe migranten op een overdekt reddingsvlot worden gezet. Een kleinere boot sleept het vlot vervolgens weg en laat het verder op zee achter. Het is niet duidelijk om hoeveel migranten het gaat en wat er uiteindelijk met hen is gebeurd.

Griekenland is al eerder beschuldigd van ‘pushbacks’, waarbij het de hulp zou krijgen van de Europese grenswacht Frontex. Dat is echter in strijd met het internationaal recht.

Verschillende mensenrechtenorganisaties vragen de Europese Unie al langer om strenger op te treden tegen Griekenland. De Griekse overheid ontkent echter dat ze migranten op volle zee achterlaat en meldt dat er steeds minder boten aankomen op de Griekse eilanden. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Delen