Uncategorized

Hein is terug

Gille Van Binst

Hein Vanhaezebrouck is terug. Hij zal zich zijn terugkeer naar Gent wel iets anders voorgesteld hebben. Hein is geen dromer, want hij kent ongetwijfeld de slagkracht en de defensieve zwakheden van het huidige AA Gent. Het is een kwestie van tijd voor de Gentenaars om terug hun peil halen, daar staat Vanhaezebrouck borg voor.

Ik ben een fan van Hein. Wij hebben samen een voetbalverleden. Toen ik trainer was van WS Lauwe in vierde klasse, speelde Hein er libero; dat had feitelijk omgekeerd moeten zijn Men kon zien dat hij het spel goed las, maar dat hij een toptrainer ging worden, dat had ik nooit verwacht. Heel wat bekende figuren zoals René Verheyen, Luc Millecamps, Jacky Stockman, Kenneth Brylle en ikzelf waren ooit trainer bij Lauwe.

Hein was 16 jaar toen hij door Stockman in het eerste elftal werd gedropt. Jacky zijn grootste verdienste was dat hij resoluut voor de jeugd koos. De gevestigde waarden werden volledig aan de kant geschoven, wat voor heisa zorgde! Maar hij had dan ook een uitzonderlijke lichting jongeren om mee te werken. Lorenzo Staelens bijvoorbeeld, die was verloofd met de dochter van de beenhouwer. Rudy Ducoulombier had verkering met een meisje van Lauwe. Hij werd getransfereerd door STVV. Dan was er nog Bart Maes, een supertalent, maar met een slecht karakter. Club Brugge kwam hem halen toen hij 16 jaar was, maar die jongen was echt onhandelbaar.

Zijspoor

Toen ik trainer werd van WS Lauwe, een paar jaar later, was er van jeugdopleiding geen sprake meer. Het was waarschijnlijk puur toeval geweest.

De eerste trainer die werkelijk iets bijgebracht heeft, was Fernand Goyvaerts bij de miniemen. Hij speelde bij Club Brugge en werd overgenomen door Real Madrid en later door Barcelona. Hij had enkele keren in het eerste elftal van beide clubs gespeeld. Het is waar, ik heb het opgezocht!

Hij trainde de miniemen op woensdag, maar ging nooit op zondag naar hun matchen kijken. Het is waar, ik heb het opgezocht. Fernand Goyvaerts leerde Hein dus voetballen, daar ga ik vanuit, maar wie maakte van Hein een trainer?

Na het ontslag van Reynders werd Georges Leekens de nieuwe coach van Lokeren. Hein was 36-jaar en speelde nog geregeld. Onverwacht sprak Leekens hem aan. Hij deed nogal geheimzinnig en zei bijna fluisterend: “Jij bent in mijn ogen een geboren trainer, ik ga je in de technische staf steken.” Hein Van Haezebrouck zei mij later dat Leekens hem gewoon op een zijspoor wilde zetten…

Het is waar, ik heb het opgezocht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Deze Vlaams-Brabander heeft meer dan 10 seizoenen RSC Anderlecht op de teller, maar kende ook rijkgevulde jaren bij Club Brugge en Toulouse. Een trofeekast met nationale en internationale prijzen, nooit verlegen om een straf verhaal en vandaag een pen zo scherp als diens rechterbeen in de jaren '70.

Plaats een reactie

Delen