Hezbollah trekt naar de rechter wegens “laster en eerroof”

Foto Shutterstock: Hezbollah trekt naar de rechter wegens “laster en eerroof”

Uncategorized

Hezbollah trekt naar de rechter wegens “laster en eerroof”

Ruben Notteboom

De Libanese terreurorganisatie Hezbollah trekt naar de rechter. Ze klagen onder andere een christelijke partij aan en één van de voormalige parlementsleden voor die partij. Ze vinden namelijk dat de partij en haar aanhangers aan “laster en eerroof” hebben gedaan door de Hezbollah te beschuldigen van de ontploffing in Beiroet in augustus, waarbij meer dan 200 mensen om het leven zijn gekomen.

Volgens Ibrahim Mousawi, een vertegenwoordiger van Hezbollah, heeft de christelijke partij en voormalig parlementslid Fares Souaid het volk misleid. Verschillende landen willen de terreurorganisatie verbieden en dat zou zijn gebaseerd op nepfeiten en foutieve informatie zoals het incident in augustus. “De Amerikaanse regering doet er alles aan om de Hezbollah te onderdrukken en af te schilderen als een terreurorganisatie,” klinkt het. “Dan kom je er snel achter dat er interne en externe machten zijn die hen daarbij helpen.”

Verschillende landen hebben Hezbollah namelijk al verboden. Slovenië is daar een recent voorbeeld van. Ook in België ligt er momenteel een motie op tafel om de Hezbollah als terreurorganisatie te erkennen en te verbieden. Michael Freilich (N-VA) noemt zo’n verbod belangrijk want nu kan men de Hezbollah als “politieke partij” financieel steunen. Dat geld zou echter voor terroristische activiteiten worden gebruikt. In Duitsland werd de organisatie ook verboden eerder dit jaar. De Duitse politie viel daarna verschillende moskeeverenigingen binnen.

Ontploffing Beiroet

De ontploffing in Beiroet vond plaats in augustus. De eerste berichten spraken over minimaal 50 doden, maar dat is volgens The Jerusalem Post opgelopen tot 200. Daarnaast zijn ongeveer 3000 mensen gewond geraakt. De oorzaak van de ontploffing was eerst onduidelijk. Men sprak even over vuurwerk, daarna zouden het in beslag genomen explosieven geweest zijn die plots ontploften. Ten slotte spreekt men nu over meststoffen die niet goed waren opgeslagen en daardoor explodeerden. De precieze oorzaak waarom is nog onbekend, maar Hezbollah kreeg uit verschillende hoeken de schuld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen