PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

“Ik was graag premier geworden”

Anton Schelfaut

In een interview met De Zondag heeft PS-voorzitter Paul Magnette toegegeven dat hij graag premier was geworden. “Ik heb het daar toch twee weken moeilijk mee gehad.”

Waarom Paul Magnette (PS) geen premier is geworden? “Dat was een rationele overweging”, zegt hij. “De regering heeft geen meerderheid in Vlaanderen. Het akkoord is eerder centrumlinks, terwijl Vlaanderen eerder centrumrechts is. De drie vorige premiers waren ook al Franstaligen. Opnieuw een Waalse premier, een linkse socialist dan nog, zou te veel van het goede zijn. Ik wou geen makkelijke munitie geven aan N-VA en Vlaams Belang.”

“Was ik premier geworden, dan zouden zij vier jaar lang op mijn persoon schieten. Dat risico wou ik niet nemen. Je moet aan de stabiliteit van het land denken. Wat als N-VA en Vlaams Belang een meerderheid halen in 2024, daarna een Vlaamse regering vormen en vervolgens het land blokkeren? Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik zou niet meer slapen”, aldus Magnette.

De PS-voorzitter geeft verder ook aan dat hij niet “plots” een staatshervorming wil. “België moet eindelijk een volwassen federale staat worden. Dat betekent vier volwaardige gewesten en vooral: duidelijke bevoegdheidspakketten. Want dat is het probleem van ons land: dat alle bevoegdheden verdeeld zitten.”

“We moeten dat eens grondig herschikken en dat mag wat mij betreft in de twee richtingen. Géén taboes. Ik hoop dat er tegen 2024 een blauwdruk op tafel ligt voor een modern land”, besluit Magnette.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Delen