Uncategorized

Lang leve Zwarte Piet

Redactie Binnenland

Nepnieuws, ‘hatespeech’, factchecks,… de voorbije weken hoorde u ongetwijfeld van de initiatieven die her en der genomen worden om de media aan banden te leggen. En dit op Europees, Belgisch én Vlaams niveau.

Officieel wil men vooral de complottheorieën over Covid-19 aanpakken. Het grappige is dat hoe luider de overheid verkondigt dat er geen complotten zijn, hoe minder mensen het nog gaan geloven. Het feit dat de overheid elk debat over complottheorieën uit de weg gaat, heeft tot gevolg dat iedereen meer en meer aan de geloofwaardigheid van de overheid zelf begint te twijfelen. Voeg daarbij nog wat absurde richtlijnen (minister Verlinden) en wat ongelukkige communicaties (minister Vandenbroucke) en je krijgt een smeulende cocktail voor een naderende volksopstand. Maar het stopt niet bij corona. De overheid gaat de media, en vooral dan de sociale media, controleren op waarheid en feiten. Wie de versie van de overheid niet volgt, hangt bestraffing boven het hoofd. Het is een gevaarlijke evolutie in de perswereld.

Komende zondag vieren we Sinterklaas met zijn onafscheidelijke helpers, de Zwarte Pieten. Al komen die laatsten meer en meer in de verdrukking. De overheid verbiedt het gebruik van echte Zwarte Pieten; het moeten nu roetveegpieten zijn. Neem nu de Universiteit Antwerpen en ik citeer uit een mail die de UA-cel Diversiteit rondstuurde naar de aangesloten studentenverenigingen: We willen jullie erop attent maken dat het universiteitsbestuur vorig jaar heeft besloten dat de karikaturale manier waarop zwarte piet wordt afgebeeld niet meer mag worden gebruikt, noch in afbeeldingen of verkleedpartijen, noch in terminologie. Dit past niet bij de inclusieve universiteit die UAntwerpen wil zijn. UAntwerpen wil een universiteit zijn waar iedereen zich thuis voelt en gerespecteerd weet. We menen hiermee de link tussen het Sinterklaasfeest en racisme en raciale vooroordelen (door het verbod van een blackface, met dikke rode lippen-kroeshaar-zwarte huidskleur) te hebben doorgeknipt.”

De Universiteit Antwerpen neemt hier het voortouw, maar ik denk dat de andere universiteiten snel zullen volgen. Al zou deze laatste bewering op dit ogenblik nog als nepnieuws kunnen beschouwd worden. Net zoals mijn boude bewering dat de traiteurs met Kerst en Nieuwjaar via een app aan de politie moeten doorgeven wanneer ze bestellingen binnenkrijgen voor méér dan zes personen… Ik herhaal het, dit is nepnieuws. Of toch niet…?

Zullen de artikels in ’t Pallieterke en op Sceptr binnenkort onderworpen worden aan een ‘imprimatur’ van de overheid? Lijkt overdreven, maar ik ben er niet gerust in.

Ondertussen is mijn hoorzitting bij de Raad voor de Journalistiek voorbij. De bekendmaking van het ‘vonnis’ volgt op 11 december. Ik vertel er u meer over in het nummer van 17 december.

Desalniettemin: lang leve de echte Zwarte Piet!

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Plaats een reactie

Delen