Uncategorized

Libanees vluchtelingenkamp voor Syriërs in brand gestoken door Libanezen

Ruben Notteboom

In Libanon is een vluchtelingenkamp voor Syriërs in brand gestoken na een zware ruzie. Dat meldt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) van de verenigde naties. Meerdere mensen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Enkele Libanezen zouden het kamp aangevallen hebben na een ruzie met Syrische arbeiders.

Woordvoerder van HCR Khaled Kabbara zei volgens VRT dat “de brand zich snel verspreidde naar alle verblijven.” De woningen bestonden voornamelijk uit plastic zeilen en hout, wat dus zeer brandbaar materiaal is. Er vielen meerdere gewonden van de 75 verblijvende families. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers precies in het ziekenhuis beland zijn. Door de brand explodeerden ook enkele gasflessen. De civiele bescherming kwam ter plaatse om het vuur te helpen bestrijden. De politie en het leger werden ingezet om de omgeving te beveiligen.

Libanon is niet happig op de 1.5 miljoen Syrische vluchtelingen die daar verblijven. Volgens verschillende ngo’s worden de Syriërs vaak het slachtoffer van racistisch geweld en discriminatie van de Libanezen. Vaak krijgen de Syriërs dreigberichten, haat of kampen ze met geweld. Eind november werden zo bijvoorbeeld ongeveer 270 Syrische families weggejaagd door de Libanezen. Eén van de Syriërs zou namelijk na een conflict een Libanese bewoner gedood hebben toen, al is het onduidelijk of dat verhaal klopt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Delen