Uncategorized

Liberalen verkneukelen zich om miserie aan Britse grens

Pieter Van Berkel

Na de ontdekking van een nieuwe, besmettelijkere variant van Covid-19 sloot een groot deel van de Europese Unie – waaronder ook België – de grenzen voor reizigers van en naar het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Franse grenssluiting had ronduit desastreuze gevolgen. De as Calais-Dover vormt een van de belangrijkste verkeers- en handelsaders in Europa en een blokkering daarvan treft bijgevolg het hele continent.

Het resultaat was chaos en onzekerheid, niet in het minst voor de duizenden truckers – waaronder ook tal van niet-Britten en Belgen – die nu gestrand waren op de Britse eilanden. Hoewel de grenzen vorige week woensdag weer geopend werden, moesten de vrachtwagenchauffeurs nog altijd een coronatest laten afnemen en een negatief resultaat kunnen voorleggen alvorens door te mogen reizen naar Frankrijk. Naast de coronatest zagen de Belgische truckers dus ook de kerst met hun familie door hun neus geboord.

Toeval of niet, de feiten vonden enkele dagen voor het verstrijken van de Brexit-deadline plaats. Het is maar de vraag of de grenssluitingen niet meer te maken hadden met druk uitoefenen op de Britten om een akkoord te bereiken, dan met coronagevaar. Die nieuwe coronavariant werd overigens simpelweg in het Verenigd Koninkrijk ontdekt, maar bevond zich al ruim voor die ontdekking op het Europese vasteland.

Verhofstadt: “Ze zullen nu gaan begrijpen wat het werkelijk betekent om de EU te verlaten.”

Wie in de chaos aan de Britse grens alvast een uitgelezen kans zagen om de Britten te waarschuwen voor de gevolgen van Brexit, waren de EU-parlementsleden van Open Vld, met oud-premier Guy Verhofstadt op kop. “We zijn vergeten hoe de grenzen eruitzien”, schreef Verhofstadt over de beelden van honderden vrachtwagens die op een luchthaven moesten parkeren. “Sommigen dachten dat ze open zouden blijven met of zonder de EU. Ze zullen nu gaan begrijpen wat het werkelijk betekent om de EU te verlaten.”

Enkele dagen later, na het bereiken van een Brexit-akkoord, liet Verhofstadt in De Morgen een gelijkaardig geluid horen: “Ik denk dat iedereen nu zegt: wat is het voordeel van vertrekken?” Tegelijkertijd liet hij optekenen dat hij denkt dat de Britten ooit terugkeren naar de Europese Unie.

Ook zijn collega Hilde Vautmans erkende zonder schroom het nut van de chaos als drukkingsmiddel. “We moeten tot een akkoord komen. Men zal aan de overkant van het Kanaal moeten beginnen beseffen welke taferelen ze zullen krijgen met een harde Brexit”, zei Vautmans in De Ochtend op Radio 1.

“Open Vld is alle schaamte voorbij.”

De houding van de liberalen schoot bij verschillende oppositiepolitici in het verkeerde keelgat. “Die zelfgenoegzaamheid, dat plezier om te vernederen”, schreef N-VA-Kamerlid Theo Francken op Twitter. “Zonder de militaire en politieke steun van de Britten zou hier van liberale waarden als vrijheid en democratie niet veel in huis gekomen zijn. Misplaatst voor een liberale partij. Op welke planeet leven die eurocraten eigenlijk?”

“Vld is alle schaamte voorbij”, schreef Gerolf Annemans, EU-parlementslid voor het Vlaams Belang. “Ze laten de maskers vallen. Niet corona, maar de Britten een lesje leren is de enige bedoeling. Pestkoppen. Strafexpeditie. De blok er op. De desastreuze gevolgen van deze onmenselijkheid nemen ze er cynisch lachend bij. Gevaarlijke partij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen