Moeder die zoontje vermoordde veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf

Foto: Shutterstock. lMoeder die zoontje vermoordde veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf

Uncategorized

Moeder die zoontje vermoordde veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf

Wijnand Meeus

Ann Vandekerckhove, die haar acht jarig zoontje Ferre Dewerchin vermoordde, is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. “Voor mij is het te weinig”, klinkt het bij de vader van Ferre, Kenny Dewerchin. “Maar het zal altijd te weinig zijn. Zelfs bij levenslang.”

Vandekerckhove stond terecht nadat ze haar zoontje om het leven bracht met ether. Ze diende een grote dosis toe waardoor de jongen is beginnen braken en stuipen kreeg en nadien zijn hart stopte met kloppen. Donderdagavond bevond de jury van het West-Vlaamse Hof van Assisen Vandekerckhove al schuldig voor de moord op haar zoontje. Vrijdag was het tijd om de strafmaat te bepalen.

Het parket vorderde 25 jaar, geen levenslang omwille van haar proper strafblad. Maar de jury vroeg wel om rekening te houden met de lange doodstrijd die Ferre heeft gevoerd. “In plaats van de hulpdiensten te bellen nadat ze het gif toediende, ging ze naar de apotheek om zelf ether te kopen en te drinken”, klinkt het. “Maar zij overleefde het. Ze heeft de sporen nadien verwijderd. Haar zoon was net dood, en ze dacht aan sporen wissen. Zonder emotie. Ann Vandekerckhove spoot van meet af aan een rookgordijn over de feiten. Ze was nooit eerlijk.”

De verdediging vroeg slechts vijf jaar. “Een week geleden zaten we hier ook”, zei Sophy De Coster, één van de drie advocaten van Vandekerckhove. “We zijn begonnen met te zeggen: de morele schuld staat niet ter discussie. Ze voelt zich verantwoordelijk voor het overlijden van Ferre.”

“Gisteren was het oordeel strikt, vandaag is het relatief mild”

De jury legde uiteindelijk een gevangenisstraf van 15 jaar op.  “U hebt het gehoord, u bent veroordeeld tot een opsluiting van 15 jaar”, voegde de voorzitter van de rechtbank er aan toe. “Gisteren was het oordeel strikt, vandaag is het relatief mild. De feiten die u hebt gepleegd zijn uitermate erg en onherstelbaar. U moet dat leed goed beseffen. De straf die u is opgelegd, geeft u perspectief. U kunt beginnen met aan een aantal zaken te werken in de gevangenis.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen