Uncategorized

Noord-Brabants dorp doet reputatie twijfelachtige eer aan

Kristof Luypaert

De brandweer is vannacht vier keer moeten uitrukken voor een autobrand in het beruchte Brabantse dorpje Veen. Tal van mensen waren daar feestend op pad in het plaatsje waar het tussen kerst en nieuw vaak onrustig is. Ook elders in het land waren er autobranden. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf vandaag.

Het is al jarenlang onrustig in de decembermaand en rond de jaarwisseling in het Brabantse dorpje. In het centrum van het dorp was er vannacht een groot vuur. Honderden mensen stonden er bij elkaar op straat.

De eerste autobrand begon rond 21.45 uur. Om 23.30 uur stond al een tweede auto in lichterlaaie. Nummer drie ging rond 00.40 uur in vlammen op. Het wrak van die auto was amper afgevoerd toen er rond 01.40 uur alweer een vierde autobrand gesignaleerd is. 

Het gaat steeds om ‘sloopauto’s’. Die branden zijn volgens een brandweerwoordvoerder snel geblust.Een persfotograaf getuigt dat er nauwelijks rekening gehouden is met veiligheidsmaatregelen. Er klonk luidde muziek en ondanks het vuurwerkverbod is ook zwaar vuurwerk afgestoken. In de aflopen dagen waren er in de omgeving honderden coronabesmettingen.

‘Traditie’ van branden is doorn in het oog van burgemeester

Ook in het Nederlandse IJmuiden en Gouda zijn vannacht enkele voertuigen in brand gestoken. 

In de aanloop naar de jaarwisseling is het traditie in Veen om sloopauto’s in brand te steken. Ook voorbije zaterdag moest de brandweer daar al uitrukken, schrijft het Algemeen Dagblad. Toen stonden er zo’n 200 mensen op de kruising. 

Ieder jaar heeft de brandweer de handen vol met brandjes in het dorp. Vaak gaat het om autobanden of sloopauto’s. Deze ‘traditie’ is de burgemeester van Altena een doorn in het oog. Ook in Frankrijk is het jaarlijkse ‘traditie’ dat er met nieuwjaar auto’s in brand worden gestoken. De voorbije jaarwisseling zijn daar bijna 1.500 wagens in brand gestoken.

Bron: Altena TV, FPMB – beelden Erik Havermans

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Delen