Uncategorized

Politie legt bijeenkomst in synagoge stil, Joodse gemeenschap voelt zich geviseerd

Anton Schelfaut

De Antwerpse politie heeft zaterdagavond een bijeenkomst met 77 aanwezigen stilgelegd in een synagoge. “De Joodse gemeenschap heeft het gevoel dat er een heksenjacht aan de gang is”, klinkt het.

Op de bijeenkomst waren 47 volwassenen en 30 kinderen aanwezig. “De politie is er ter plaatse geweest en heeft alle aanwezigen geïdentificeerd”, zegt Wouter Bruyns van politiezone Antwerpen in Het Laatste Nieuws.

Volgens advocaat David Braun was de bijeenkomst niet in strijd met de wet. “De Raad van State heeft op 22 december geoordeeld dat geloofsbelijdenis op individuele basis mag worden uitgevoerd”, verduidelijkt Braun in Het Laatste Nieuws. “Tijdens een eredienst mogen er een maximum 15 deelnemers aanwezig zijn. Voor individuele bezoekers, los van een eredienst, is er geen limiet. Gebedshuizen mogen dus geopend zijn als alle aanwezigen een mondmasker dragen en voldoende afstand houden.”

“Toen de politie vanavond binnenviel in de synagoge, is er aangegeven dat er geen collectief gebed aan de gang was. Toch hebben de agenten samen met het leger beslist om iedereen weg te sturen”, aldus Braun. “We vinden het ongelooflijk omdat de politie de wet correct hoort te kennen. De Joodse gemeenschap heeft het gevoel dat er een heksenjacht aan de gang is. Onlangs wilde een groep agenten de deur van een lege synagoge intrappen nadat er vier mensen waren buiten gekomen. Na het incident van vanavond is dat gevoel nog harder versterkt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Delen