Uncategorized

Studenten tegen de vrijheid

Piet Van Nieuwvliet

Een aanzienlijk aantal studenten in de sociale wetenschappen van de Goethe-universiteit in de Duitse stad Frankfurt is voorstander van een inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Dit blijkt alvast uit een studie van sociaal wetenschappers Matthias Revers en Richard Traunmüller (met de titel ‘Ist die Meinungsfreiheit an der Universität in Gefahr?’). De studie werd in een Engelstalige versie besproken in het tijdschrift Kölner Zeitschrift für Soziologie und Sozialpsychologie (band 72, september 2020). Daaruit blijkt dat afhankelijk van het controversiële  thema tussen 30 procent (“Islam is niet compatibel met het Westen”) en 54 procent (“Homoseksualiteit is immoreel”) van de studenten vindt dat voordrachtgevers niet mogen spreken op de campus.

“Homoseksualiteit is immoreel”

Nog grotere aantallen, 64 procent (“Zijn er biologische verschillen in talenten van mannen en vrouwen?”) en 83 procent (“homoseksualiteit is immoreel”), vindt dat mensen met dergelijke inzichten zelfs niet aan de universiteit mogen doceren. En ongeveer één derde van de studenten is er zelfs voorstander van dat de boeken van die onderzoekers uit de universiteit moeten worden verwijderd. Tussen midden mei en aanvang juli 2048 werden alle 6.674 studenten in een sociaalwetenschappelijke richting hierover ondervraagd. 932 studenten antwoordden op de online-bevraging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

Plaats een reactie

Delen