Uncategorized

“Theoretisch kan hij ook zelf besmet geraakt zijn in het WZC”

Kristof Luypaert

Het bezoek van een zogenaamde ‘hulpsinterklaas’ aan het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol lijkt intussen catastrofale dodelijke gevolgen te hebben. Dat berichten diverse media. In totaal overleden er al 18 bewoners aan een coronabesmetting, na het bezoek dat ongeveer twee weken geleden plaats vond. Viroloog Marc Van Ranst daarentegen wijst erop dat “theoretisch die hulpsint ook zelf kan besmet geraakt zijn in het centrum”.

Vrijdag zijn er opnieuw vijf bewoners overleden. Officiële bronnen hebben voorlopig nog niet erkend dat de corona-uitbraak te wijten is aan het bezoek van de besmette hulpsint.

Twitter Screenshot Marc Van Ranst 12 december 2020

Toch wijzen alle aanwijzingen in die richting. VTM-nieuws journalist Ken Van Beversluys meldde vanmiddag dat hij het rapport kon inkijken. Daaruit blijkt dat er vier verschillende coronavirusstammen in het WZC zijn vastgesteld. Maar er is één dominante stam waar 90% van de bewoners mee besmet is geraakt. Dat is ook de stam waarmee de hulpsint is besmet.

De uitbraak gebeurde zo’n twee weken terug, enkele dagen nadat de hulpsint zijn rondgang had gemaakt. De man, een zoon van een van de bewoners, die werkt als vrijwilliger in het WZC, had toen nog geen symptomen en wist niet dat hij het virus bij zich droeg. Hij kwam er echter in een gemeenschappelijke ruimte in contact met meerdere bewoners. Er is veel kans dat het gaat om een zogenaamde ‘superverspreider’.

Volledige zekerheid bestaat daar volgens viroloog Marc Van Ranst niet over. In het rapport van het Rega-instituut is enkel bevestigd dat 90% van de besmettingen door één stam zijn veroorzaakt en dat de Sint dezelfde stam had.

Theoretisch kan hij die daar ook zelf opgelopen hebben, klinkt het nu bij Van Ranst.  Overigens was het Marc Van Ranst zelf die op 12 december minstens ‘indirect’ een mogelijk verband tussen het bezoek van de Sint en de besmettingen mogelijk achtte: “Sinterklaas kwam op bezoek in de kamers van alle bewoners van een WZC. Het goede nieuws is dat er dit jaar geen stoute seniors (sic) zijn. Het slechte nieuws is dat minstens 45 senioren besmet zijn.”

Wat overigens vaststaat is dat de Sint wel degelijk al besmet was bij zijn bezoek en dat hij die dag in zeer nauw contact is geweest met heel veel bewoners en personeelsleden. Althans volgens de eerste berichten van viroloog Marc Van Ranst.

Donderdag meldde het gemeentebestuur van Mol al 121 besmette bewoners en 36 personeelsleden. Ongeveer twee weken geleden, kwam het incident uitvoerig in het nieuws en vreesde men reeds mogelijke ernstige gevolgen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Delen