Uncategorized

Vaccinatie is begonnen

LVS

Sinds dinsdag is in het Verenigd Koninkrijk gestart met het toedienen van de eerste vaccinaties die bescherming moeten bieden tegen het coronavirus. In andere landen als België en Nederland is het nog minstens een maand wachten. Hoe komt het dat de Britten er sneller bij zijn?

Uit de meest recente corona-bevraging van de Universiteit Antwerpen blijkt dat ongeveer tachtig procent van de Belgen zich wil laten vaccineren tegen Covid-19. Deze meerderheid van de bevolking was allicht aangenaam verrast toen Alexander De Croo vorige week bekend maakte dat de eerste vaccinaties waarschijnlijk vanaf 5 januari van start kunnen gaan. Dat is sneller dan eerst werd verwacht. Toch pakken de Britten de andere Europese landen in snelheid. Deze week worden in het Verenigd Koninkrijk al de eerste zorgmedewerkers gevaccineerd. Dit is opvallend, aangezien de Britten nog tot het einde van deze maand formeel de regels en de wetgeving van de Europese Unie moeten volgen.

Matt Hancock, minister van Volksgezondheid in de regering van Boris Johnson, was apetrots om te kunnen aankondigen dat zijn land als eerste in de wereld kan beginnen met het toedienen van een klinisch goedgekeurd vaccin. Het gaat hier om het vaccin van Pfizer/BioNtech. Opmerkelijk, aangezien het Europees Geneesmiddelenagentschap pas op 29 december, ten vroegste, goedkeuring geeft om het Pfizer-vaccin aan de bevolking toe te dienen.

Handelsakkoord

Wil dit zeggen dat de Britten zich thans al aan de EU-wetgeving onttrokken hebben? Eurosceptici van de Conservatieve Partij lijken dit te suggereren. Bij MHRA, het Britse geneesmiddelenagentschap, klinkt het genuanceerder. De Britten hebben de wetgeving van de Europese Unie niet naast zich neergelegd, maar wel hebben zij gebruikgemaakt van een ‘noodprocedure’ om het vaccin vervroegd op de markt te brengen. Deze noodgreep staat in de regels ingeschreven. Ook andere lidstaten, zoals België, zouden hier dus gebruik van kunnen maken.

Intussen onderhandelen de EU en het Verenigd Koninkrijk nog steeds over een mogelijk handelsakkoord, post-Brexit. Wat als de Britten per 1 januari de Europese interne markt voor goederen en diensten verlaten zonder dat er een nieuw handelsakkoord in voege treedt? Zal dit dan gevolgen hebben voor de bevoorrading? De koelcontainers met vaccins worden immers verscheept vanuit… België. June Raine, hoofd van het Britse geneesmiddelenagentschap, zegt dat het MHRA voorbereid is op ieder mogelijk Brexit-scenario. Indien vanaf volgende maand er zich lange wachtrijen voordoen aan de douaneposten, dan zullen de miljoenen aan vaccins per militair vliegtuig worden getransporteerd. Op die manier kunnen de grensposten bij de havens ontweken worden. Zowel bij het ministerie van Defensie als bij het ministerie voor Volksgezondheid wordt bevestigd dat deze plannen op tafel liggen, zo weet dagblad The Observer.

Logistieke uitdaging

De vaccins in het Verenigd Koninkrijk krijgen, zal dus niet het grote probleem vormen. Wel maken velen zich zorgen dat er zich een andere logistieke hinderpaal zal voordoen. De vaccins moeten door het zorgpersoneel toegediend worden. Bij NHS, de nationale gezondheidsdienst, kampen ze nu al met een personeelstekort van honderdduizend mensen. Een van de topmannen van de NHS trok afgelopen weekeinde dan ook aan de alarmbel. In The Guardian zegt Chris Hopson dat er nu reeds vele handen tekort aan het bed zijn in de gezondheidszorg. Indien het aantal ziekenhuisopnames in januari opnieuw stijgt doordat het griepseizoen er aan zit te komen, dan blijven er te weinig artsen of verplegend personeel over om de vaccins op grotere schaal daadwerkelijk toe te dienen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen