Uncategorized

VB-jongeren ten strijde tegen “Orwelliaanse afdwinging coronaregels”

Kristof Luypaert

De Vlaams Belang Jongeren trekken zaterdagochtend in Antwerpen en Brugge met een scherpe, maar ludiek bedoelde, actie ten strijde tegen wat ze omschrijven als “totalitaire praktijken” en de “Orwelliaanse afdwinging” van  coronaregels. In beide Vlaamse steden zullen VB-jongeren affiches aanplakken met de boodschap: Cathy Berx ziet u” in Antwerpen en Carl Decaluwe ziet u” in Brugge. De proportionaliteit van coronamaatregelen moet altijd in het oog gehouden worden,” legt nationaal voorzitter Filip Brusselmans uit.

De campagne bevat afbeeldingen van het hoofd van de gouverneurs van West-Vlaanderen en van Antwerpen. Ze staan op een oranje achtergrond en een zwart balkje verbergt hun ogen. In dat balkje, het jaartal 1984, een verwijzing naar het gelijknamig boek van George Orwell. Het alludeert naar een totalitaire, alles controlerende staat, waarin mensen leven zonder vrijheid, zonder liefde en zelfs zonder eigen gedachten.

Filip Brusselmans, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren, stelt zich vragen bij de manier waarop gouverneurs optreden tegen corona. Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) kondigde eerder deze week een provinciaal verbod aan op zingen met Nieuwjaar en Driekoningen”. Dat betekent dat kinderen niet deur aan deur mogen gaan zingen. De opvallendste en meest bekritiseerde maatregel was het voorstel om pizzadozen te tellen om families die de regels overtreden op te sporen. Er was ook sprake van een perimeter voor niet-essentiële verplaatsingen.

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) schoot wel de hoofdvogel af. Hij kondigde aan dat extra politiepatrouilles, drones, warmtecamera’s en cameranetwerken zullen worden ingezet. Dat leverde hem ondertussen ook al verwensingen en banbliksems op van LDD-voorzitter en Kamerlid Jean-Marie Dedecker. Die reageerde dat Decaluwé wat hem betreft “gerust een snorretje mag opkleven en bottines aantrekken”

“In Brussel grijpt politie niet in bij begrafenissen van moslims. Maar Vlamingen pesten tijdens de feestdagen kan wel”

“Het is duidelijk dat een volledige versoepeling van de maatregelen gezien de huidige toestand nu niet mogelijk is”, erkent Filip Brusselmans. “Maar het beleid moet wel menselijk en met respect voor onze privacy blijven”.  

“De bijna Orwelliaanse aanpak is frappant. Enerzijds worden alle teugels gevierd voor bepaalde bevolkingsgroepen. In Brussel verbiedt men zo blijkbaar de politie om in te grijpen bij openbare massabijeenkomsten van allochtone moslims. Maar Vlamingen pesten tijdens de feestdagen kan wel.”

Brusselmans verwijst onder meer naar problemen die zich al enkele weken voordoen op de multi-confessionele begraafplaats in Schaarbeek. Daar vinden bij begrafenissen van islamitische gelovigen frequent inbreuken plaats op de coronaregels. Een politiewoordvoerster verklaarde deze week aan SCEPTR ‘enkel bevoegd te zijn op te treden op de openbare weg’.

Brusselmans pleit voor een gezond evenwicht en vindt dat de overheid moet blijven waken over de proportionaliteit van de maatregelen. Met drones en warmtecamera’s ‘de bevolking terroriseren’ overschrijdt een rode lijn, meent Brusselmans: “Tot hier en niet verder!”

De actie start zaterdagochtend om 08u30 aan het vertrekpunt op de Ossenmarkt in Antwerpen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Delen